Seyit Onbaşı'nın mezarına ziyaretçi akını

Çanakkale Savaşları'nda sırtlandığı büyük top mermisiyle savaş kahramanı haline gelen ve zaferin kazanılmasında büyük pay sahibi olan Seyit Onbaşı'nın mezarı ziyaretçi akınına uğruyor. Balıkesir'de mezarının yanına yaptırılan anıt ve müze, her yıl onbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Çanakkale savaşları denince ilk akla gelen isimlerden biri hiç şüphesiz Seyit Onbaşı. Yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlanarak kundağa yerleştiren Seyit Onbaşı, İngiliz zırhlısının vurulmasını sağlamış ve adı Çanakkale savaşlarıyla özdeşleşmiş bir savaş kahramanı. Balıkesir'in Havran ilçesindeki "Kocaseyit Anıtı", ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Çanakkale Savaşları'nın ardından köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülükle uğraştı, zeytin yağı fabrikasında çalıştı. Daha sonra "Çabuk" soyadını alan Seyit Onbaşı, 1 Aralık 1939'da hayatını kaybetti ve köyünde defnedildi. Doğduğu ve yaşadığı köye sonradan Kocaseyit adı verildi. 2006 yılında Seyit Onbaşı'nın mezarının karşısına yapılan Koca Seyit Anıtı ve müzesini her yıl 20 bin kişi ziyaret ediyor. Seyit Onbaşı'nın torunu Muhammet Yıkar, Türk halkının artan ilgisinden memnun.

Anıta gelen vatandaşlar buradaki müzeyi, Seyit Onbaşı ve Atatürk'ün heykelini görme fırsatı buluyor. Müzede Çanakkale'den getirilen tarihi eşyalar 9 camekan içinde sergileniyor. Belirli zamanlarda Seyit Onbaşı'nın anıt mezarının bulunduğu Kocaseyit Mahallesine turlar düzenleniyor.

Barışın elçisi masumların umudu: Mehmetçik Gündem Yasal boy sınırının altında avlanmış 13 ton balığa el konuldu Gündem Metin Feyzioğlu HSK'nın yapısının değiştirilmesi için çağrı yaptı Gündem Dehşetten önceki son görüntüleri ortaya çıktı! Gündem Papaz, Türkiye'nin bütünlüğünü hedef aldı Gündem Arnavutluk'ta kurulması planlanan Bektaşi devletine sert yanıt Gündem "AK Parti ve MHP bölücülüğün suç ortağı oldu" Gündem Vatan Partisi, LGBT dayatmasına karşı yapılan yürüyüşe çağrı yaptı Gündem Türk devletlerinin ortak alfabesi Gündem ABD'ye korku salan gençler tahliye oldu Gündem TÜRK-İŞ 2. mitingini Zonguldak'ta yaptı Gündem Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı Gündem