Bucak Salebi, tadı ve aromasıyla diğerlerine fark atıyor
Burdur’un Bucak ilçesinde, Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden toplanıyor. Yabani orkide bitkisinin yumrularından elde ediliyor. Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasındaki yerini alıyor. Ünü ülke geneline yayılan Bucak Salebi, yapışkan özelliği, tadı ve aromasıyla diğerlerine fark atıyor.
Tadı ve kokusu ile müthiş bir ikilidir salep ile tarçın. İçimizi ısıtan salep, kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinin başında gelir.
Dediği gibi oluyor. İçen bir daha içmekten kendini alamıyor.
Yabani orkide bitkisi, Burdur’un Bucak ilçesinde Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden özenle toplanıyor. Bitkinin yumruları yıkanıp kaynatılıyor. Yaklaşık 6 ay kurumaya bırakılıyor. Taş değirmenlerde öğütülüyor. Toz haline getiriliyor.
Bucak salebi, kaynatılmış inek sütü ve şeker ile buluşturuluyor. 45 dakika kısık ateşte karıştırılarak kaynatılıyor. Sonrasında damakta eşsiz bir lezzet şöleni başlıyor.
Peki, Bucak salebini diğerlerinden ayıran özellik ne?
Haklı ünü, doğallığı, tadı, aroması ve bu yılki verim azlığı fiyatını arttırıp, kilosunu 600 liraya ulaştırsa da, bu kış da elimizden salep dolu kupalar düşmeyecek görünüyor.