KKTC'den BM'ye tanıma resti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, tanınma yolunda ilk somut adım atıldı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ülkedeki BM Barış Gücü’ne “Ya KKTC ile askeri anlaşma yaparlar ya da çekilirler” dedi. Rumlar’dan izin alarak görev yapan Barış gücüne, KKTC ile de anlaşma yapması için 1 ay süre tanındı.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Temmuz’da dolan görev süresi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin itirazlarına rağmen 6 ay daha uzatılmıştı.

“YA TANIRLAR YA DA ÇEKİLİRLER”

Tanınma yolundaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’e resti çekti. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM Gücü’nün Ada’da bugüne kadar Rum Kesiminin izniyle görev yaptığını hatırlattı. “Artık misafirlik bitti, ya KKTC ile de askeri anlaşma yaparlar ya da KKTC’den çekilirler” dedi.


Biz KKTC olarak net bir şekilde diyoruz ki ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, Birleşmiş Milletler askeri de KKTC’den giderse gider.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bu kapsamda hazırladıkları “Kuvvetler Anlaşması” taslağını, Eylül ayındaki Genel Kurul'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ilettiklerini söyledi. “En kısa sürede cevap beklediğimizi vurguladık. Bir ay süre tanıdık.” Dedi.

Eğer anlaşma yapılmazsa BM Gücü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafındaki 2 kampından çekilmek zorunda kalacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler’den istediği ve kısaca SOFA olarak anılan askeri statü anlaşması, bir ülkede görev yapacak yabancı askerlerin tabi olacakları hukuk sistemi, görev tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Anlaşma ev sahibi devlet ile asker gönderen taraf arasında yapılıyor.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü, 19 ülkeden bin 9 asker ve sivil memurdan oluşuyor. Günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki 180 kilometrelik sınır hattında oluşturulan ve ‘Yeşil Hat’ adı verilen 346 kilometrekarelik bölgeyi kontrol ediyor.

BM Gücünün KKTC'de biri Gazimagosa ve diğeri Lefke’de olmak üzere 2 kampı ile başkent Lefkoşa’da bir temas noktası bulunuyor.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana Ada’da kayda değer bir olay olmaması nedeniyle halk arasında “BM tatil gücü” adıyla anılıyorlar.

Reisi'den ABD açıklaması:"ABD İran'a karşı başarısız oldu" Dünya ABD'li ekonomistten dikkat çeken Kuzey Akım açıklaması: 'Bahse girerim ki bu ABD'nin eylemiydi'' Dünya Ermenistan yine ateşkesi ihlal etti: Azerbaycan ordusu karşılıksız bırakmadı Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya