BM'den "faiz artışını durdurun" çağrısı

ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın üst üste faiz artırımının ardından Birleşmiş Milletler'den "faiz artışını durdurun " çağrısı geldi. BM'ye göre bu hamleler küresel ekonomiyi uzun süreli durgunluğa itebilir.

Birleşmiş Milletler, yayımladığı 2022 Ticaret ve Kalkınma Raporu'nda merkez bankalarını faiz artışlarını durdurmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarındaki faiz artışlarının küresel ekonomiyi resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa itme riski taşıdığını bildirdi.

Geçtiğimiz aylarda ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına gitmişti.

Raporda, gelişmiş ekonomilerdeki hızlı faiz artışları ve mali sıkılaşmanın, küresel ekonomideki yavaşlamayı gerilemeye dönüştürdüğü belirtildi. Ekonomide istenen "yumuşak inişin" olası görünmediği ifade edildi.

UNCTAD'ın raporunda, yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekebilmeye yönelik herhangi bir düşüncenin "ihtiyatsız bir kumar" olduğu ifade edildi.

ABD'deki bu yılki faiz artışlarının Çin hariç gelişmekte olan ülkeler için gelirde tahmini 360 milyar dolarlık azalmaya neden olabileceği kaydedildi.

Rapora ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında konuşan UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "Gelişmiş ülkelerdeki para politikaları ve mali uygulamalar, 2008 ve 2020'deki Kovid-19 şokundan daha kötü bir hasara yol açarak dünyayı küresel resesyon ve uzun süreli durgunluğa sürükleme riski taşımaktadır." dedi.

Grynspan, öngörülen küresel resesyonun önlenmesi için hala zaman olduğuna dikkati çekerek gelişmiş ülkelere mali politikalarını bu doğrultuda yeniden düzenleme çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu’ndan Libya'da temsilcilik açıklaması Dış Politika Pentagon'un adamı Rubin Türk Akım'ı hedef aldı Dış Politika Akar'dan Yunanistan'a yalan tepkisi Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika