KKTC'nin tanınması için BM hamlesi

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasının önündeki engelleri kaldırmak için konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na taşımak için hazırlık yapıyor. ABD’nin 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma girişimi oylamasında olduğu gibi KKTC’nin tanınması konusunun Genel Kurul gündemine taşınması formülü üzerinde duruluyor. Bu adımla üstünlük elde edilmesi bekleniyor.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için atağa geçti. Tanınmanın önündeki engelleri kaldırmak için konu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gündeminde getirilmesi planlanıyor. 2017’deki Kudüs tasarısı gibi KKTC’nin tanınması için bir tasarının oylanması planı üzerinde duruluyor.

Milli Güvenlik Kurulu’nun Temmuz ayı toplantısında konunun stratejik çerçevesi çizildi. MGK bildirisinde, “KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüm vizyonuna güçlü destek beyan edilmiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC’nin tanınması için art arda iki önemli adım attı. Önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ardından da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünyaya KKTC’nin tanınması için çağrı yaptı.

Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Eylül’deki son toplantısında da konu ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunu kaldırması kararı üzerinden ele alındı. MGK’nın basın bildirisinde “tüm ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımaya davet edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Ankara, “Kudüs formülü”nü seçenekler arasında tutuyor. Birleşmiş Milletler Genele Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devlet statüsü kazanması için bir oylama yapılabileceği üzerinde duruluyor. Genel Kurul bir karar organı değil ancak tanınmanın önündeki engelleri kaldırmak için güçlü adım olarak değerlendiriliyor.

Bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdinde tanınması için Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. Karar için de Güvelik Konseyi daimi üyeleri olan ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın oy birliği gerekiyor.

Türkiye, 2017’de ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimine karşı konuyu Birleşmiş Genel Kurulu’na getirdi. Türkiye’nin önerdiği karar tasarısı Genel Kurul’da oylandı. 128 ülkenin oyuyla Kudüs’ün başkent olarak tanınması reddedildi. 2012’de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile Filistin, BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandı.

Türkiye bu kez de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için bu formülü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gündemine getirecek. Bu adım öncesinde Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun bir mesaiye gireceğini belirten uluslararası ilişkiler uzmanları, BM üyesi ülkeleri Genel Kurul oylamasında KKTC’nin tanınması için evet oyu verilmesi için ikna edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ile bir araya geldi Dış Politika Rusya ile ticarette Mir'e alternatif çalışması hızlandı Dış Politika Karabağ şehitleri Ankara'da anıldı Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika