İranlılar ABD'nin kaos planlarına 'dur' dediler

ABD'nin kaos yaratma planlarına karşı İran’lılar meydanlara indi. Eylemlerin en önemli adreslerinden biri de başkent Tahran oldu. On binlerce Tahranlı, cuma namazı sonrası Tahran üniversitesinden İslam Devrimi Meydanına yürüdü. ABD, İsrail ve İngiltere karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşte kadınlar en önde yer aldı. Yürüyüşte, Mehsa Emini'nin ölümü üzerinden yapılan kaos planlarına geçit verilmeyeceği vurgulandı.

Mehsa Emini'nin ölümü ardından başlatılan ABD güdümlü eylemler, İran'da protesto edildi. Amerikan emperyalizmine geçit verilmeyeceği vurgulandı.


16 Eylül 2022'den bu yana yaklaşık bir haftadır İran'ın çeşitli kentlerinde Mehsa Emini'nin ölümünü protesto etmek için gösteriler yapıldı. PKK’nın İran kolu PJAK, İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu ve İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin rol oynadığı eylemlerde sokaklar savaş alanına çevrildi. Güvenlik güçlerinin sakinleştirme çabalarına rağmen göstericiler kamu mallarını ateşe verdi. Yüzlerce güvenlik görevlisinin yaralandığı gösterilerde, çok sayıda ambulans da kullanılamaz hale geldi.

Devlete karşı başlatılan eylemler İranlılardan büyük tepki topladı. Meşhed, Hemedan ve Zencan başta olmak üzere İran'ın çeşitli kentlerinde kaos yaratma gösterilerine dur denildi. Şiddet eylemlerinin protesto edildiği en önemli adreslerinden biri de başkent Tahran oldu.

Yürüyüşe 7'den 70'e toplumun her kesiminden İranlı katıldı. Kadınların en önde yürüdüğü eylemlerde, devlete bağlılık sloganları atıldı. ABD'nin ülkede oluşturmak istediği karmaşaya izin verilmeyeceği ilan edildi. Birlik ve beraberlik mesajları verildi. Mehse Emini için de üzüntüler dile getirildi.

İslam Devrimi Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte güvenlik güçleri lehine de “Teşekkür” sloganları atıldı. Aynı zamanda vatandaşlar güvenlik güçlerine yönelik sevgi gösterisinde bulundu.

Fransa enerji tasarrufuna Eyfel'den başladı: Eyfel'in ışıkları söndürüldü Dünya İran'da kitleler Batıcı kışkırtmaya karşı hükümetin yanında yer aldı Dünya İsveç'te Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırıları protesto edildi Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya