Fransa'da enerji krizi ! Fabrikalar kapanıyor

Enerji maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle Fransa’da büyük fabrikalar üretimi durdurma kararı aldı. Cam devi Duralex 1 Kasım'dan itibaren 5 ay boyunca üretim yapmayacağını açıkladı. Arc France'de fırınlarının yarısını kapatacak, çalışanların üçte biri de işten çıkarılacak. Çelik üreticisi LME de 31 Aralık'tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracak.

Kovid-19 salgınıyla ekonomik darbe alan Avrupa Birliği ülkeleri, ABD’nin Rusya yaptırımlarının peşine takılmasıyla derin bir krize sürüklendi. Enflasyon ve resesyon sarmalındaki AB ülkeleri artan enerji maliyetleri karşısında fabrikaların fişini çekmeye başladı.

Fransız Le Monde gazetesi, “Enerji fiyatları artıyor, fabrikalar kapanıyor” başlığıyla krizin ekonomik boyutunu yazdı. Ülkenin cam devi Duralex'in 1 Kasım'dan itibaren 5 ay boyunca üretim yapmayacağının belirtildiği habere göre, çelik üreticisi LME , 31 Aralık'tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracak. Fırınlarının yarısını kapatacak Arc France'da işçilerin üçte birine kısmi işsizlik uygulanacak.

Le Monde’da göre çelik, cam, metal endüstrisi ile yoğun enerji tüketimine ihtiyaç duyan küçük ve büyük ölçekli on binlerce şirket kapanma tehdidiyle karşı karşıya. Bu nedenle Fransa’da kapanan ve üretimi kısıtlayan firmaların listesi de uzun. Le Bronze-Alloys grubu Nancy’deki  döküm şirketini 16 Eylül'de kapatma kararı aldı.

Fransa Girişim ve Girişimciler Federasyonuna üye 22 bin firmanın yüzde 42'sinin yıl sonu kazançlarının yüzde 30'dan fazla düşmesini bekleniyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Genel Konfederasyonunun üyeleri arasında yaptığı anketlere göre ise 150 bin şirketin tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Şirketler Fransız hükümetinin açıkladığı önlem paketini karışık ve kısıtlı olduğunu düşünüyor. İşletmeler Macron yönetiminden elektrikte tavan fiyat uygulaması istiyor.

Siparişleri azalan Arc France, doğalgaz faturasının 2022'de 4 katına çıktığını ve önceden bir ürünün fiyatının yüzde 10'unu oluşturan gaz maliyetinin şimdi yüzde 40'a ulaştığını açıkladı. Arc France, birkaç hafta içinde 9 fırınından 4'ünü kapatacak. 4 bin 900 çalışanından 1600'üne 2 gün kısmi işsizlik uygulayacak. Bu işçilerin maaşlarının yüzde 84'ü verilecek. Yüzde 84’lük ücretin yüzde 72'lik kısmını da Fransız devleti ödeyecek.

Cam üreticisi Duralex'in ise geçen yıl 2,5 milyon euro olan enerji faturası bu yıl 13 milyon euroya çıktı. Bu nedenle 1 Kasım'dan itibaren fırınını kapatacak olan firma 5 ay boyunca üretimi durduracak. Fabrikada çalışan 250 işçiye kısmı işsizlik statüsü ile maaşlarının yüzde 95'i ödenebilecek.

İsveç ise enerji maliyetlerini aşağı çekmek için bazı kiliseleri kapatmaya başladı. İsveç Kilisesi'nin kültürel mirası bölümü başkanı Markus Dahlberg, İsveç'in birçok bölgesinde, özellikle de enerji fiyatlarının en yüksek olduğu güneyde kapatma önerisinin tartışıldığını söyledi. Lund piskoposluğundan Andreas Månsson ise piskoposluğun 540 kilisesinden 150'sini enerji tasarrufu için bu kış tamamen veya kısmen kapatılabileceğini açıkladı.

Rusya ve Çin donanmalarından ortak devriye: Amaç ülkeler arası askeri ve deniz iş birliği Dünya Putin'in seferberlik çağrısına Rus halkından büyük destek Dünya Aliyev'e Arap Birliği'nden davet Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya