Dışişleri'nden ABD'nin silah ambargosu kararına tepki
Washington yönetiminden Rum-Yunan ikilisine bir destek daha geldi... ABD 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırdı. Kararın ardından Yunanistan ABD'ye teşekkür etti. ABD'ye tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı kararın şiddetle kınandığını kaydetti. Açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da kararın kabul edilmez olduğunu vurguladı.
Rum yönetimine destek ABD'den geldi. Washington silah ambargosunu kaldırdı. Yunanistan yönetimi ABD'ye teşekkür etti. Türkiye ise kararı kınadı.
ABD 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu.
Kararın ardından Doğu Akdeniz ve Ege'de kışkırtma girişimleri içinde olan Yunanistan ABD'ye teşekkür mesajı yayınladı.
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in ABD'nin Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırma kararından duyduğu memnuniyeti memnuniyetle karşılıyor ve ifade ediyorum" ifadeleri kullanıldı.
Dendias, Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve ABD ile birlikte, her zaman Uluslararası Hukuk ve özellikle Uluslararası Deniz Hukuku temelinde, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı desteklemek için çalışmaya devam edeceğini i savundu.
"BARIŞ VE İSTİKRARA ZARAR VERECEKTİR"
Türkiye, ABD'nin kararını kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada söz konusu kararın Kıbrıs meselesinin çözümünü olumsuz etkileyeceği bildirildi.
- Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir. ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz. ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir.
Ayrıca açıklamada, "Her halükarda Türkiye, garantör ülke sıfatıyla, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, gerekli adımları atmaya devam edecektir." vurgusu yapıldı.
"KARARI ŞİDDETLE KINIYORUZ"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden de karara tepki geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kararın kabul edilmez olduğunu vurguladı.
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 'düşman' olarak gördüğü KKTC ile Türkiye'ye yönelik yoğun bir şekilde silahlanma faaliyetlerine devam ederken, ABD'nin Güney Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı alması kabul edilemez olup bu kararı şiddetle kınıyoruz.
Tatar, ABD'nin aldığı bu kararın Rum kesimini cesaretlendireceğini, Kıbrıs'ta ve bölgede çok büyük gerginliklere yol açacağını kaydetti:
- ABD'nin almış olduğu bu karar, ana vatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçemeyeceğimizin ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha gösterirken, ABD'yi, almış olduğu bu kararı gözden geçirmeye ve Kıbrıs'ta iki tarafa karşı eşit ve dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz..