Semerkant Deklerasyonu kabul edildi: Yeni Dünya'nın manifestosu
Özbekistan'ın tarihi Semerkant'ta yeni inşa edilen "İpek Yolu Semerkant" uluslararası turizm bölgesindeki kongre merkezinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları 22. Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları 22. Toplantısı sonuçlarına ilişkin ŞİÖ'nün Semerkant Deklarasyonu imzalandı.
Özbekistan'ın tarihi Semerkant'ta yeni inşa edilen "İpek Yolu Semerkant" uluslararası turizm bölgesindeki kongre merkezinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü ( ŞİÖ) Devlet Başkanları 22. Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları 22. Toplantısı sonuçlarına ilişkin ŞİÖ'nün Semerkant Deklarasyonu imzalandı.
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ZİRVESİ
Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı sona erdi. Toplantıya şu isimler katıldı:
Örgüte üye olan ülke liderleri
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping
- Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev
- Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov
- Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman
- Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif
- Hindistan Başbakanı Narendra Modi
Örgüte üye olan gözlemci ülke liderleri
- Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko
- Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh
- İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
Davetli olan ülke liderleri
- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
- Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
SEMERKANT DEKLERASYONU
Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olan ülkeler tarafından imzalanan Semerkant Deklerasyonu'nu imzalayan ülkeler şu şekilde:
- Rusya
- Çin
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Tacikistan
- Pakistan
- Hindistan
- Özbekistan
Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nın sonuç bildirgesi olan Semerkant Deklerasyonu'nda şu kararlar alındı:
- ŞİÖ'nün diğer devletlere ve uluslararası kuruluşlara yönelik olmadığı teyit edildi ve karşılıklı çıkarları dikkate alarak iş birliğine açık olduğu bildirildi.
- Ekonomik gerçekler dikkate alınarak Dünya Ticaret Örgütünün etkinliğinin artırılması ve organizasyonda reform yapılması çağrısında bulunuldu.
- Deklarasyonda savunma ve güvenlik alanında iş birliğini geliştirme, terörist ve aşırılık yanlısı örgütlerin tek bir listesini oluşturma niyeti beyan edildi.
- Terörle mücadeleye yönelik örgütün "Barış Misyonu" ortak askeri tatbikatlarının yapılmasının önemi vurguladı.
- Küresel füze savunma sistemlerinin bazı ülkeler tarafından tek taraflı olarak geliştirilmesi kınandı ve bunun uluslararası güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediği dile getirdi.
- Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmha Edilmesine İlişkin Sözleşme'ye uyulması çağrısında bulunuldu.
- Uzayın silahlardan arındırılması ve uzayda bir silahlanma yarışının önlenmesini garanti edebilecek uluslararası, yasal olarak bağlayıcı bir belgenin imzalanması gerekliliği vurgulandı.
- İran'ın nükleer programına ilişkin eylem planının uygulanmasının önemine dikkati çekildi.
- Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın hükümlerine sıkı sıkıya uyulması gerektiğinin altı çizildi.
- Afganistan'da tüm etnik, dini ve siyasi grupların temsilcilerinin katılımıyla kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç duyulduğu keydedildi.
- "ŞİÖ'nün İyi Niyet Elçisi" unvanı onaylandı.
- 2023'ü Turizm Yılı ilan edildi.
- ŞİÖ dönem başkanlığı Hindistan'a verildi.
- Bir sonraki ŞİÖ Zirvesi'nin 2023'te Hindistan'da yapılmasına karar verildi.
- Üye ülkeler tarafından uzun vadeli iyi komşuluk, dostluk ve iş birliği anlaşmasının uygulanması için kapsamlı bir eylem planı da dahil toplam 40 belge imzalandı.