Çin ve Tacikistan'dan ŞİÖ Zirvesi'nde terörle mücadele kararlılığı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Perşembe sabahı Semerkant'ta Tacik mevkidaşı İmamali Rahman ile görüşme yaptı. Görüşmede Şi, "Tacikistan ile terörle mücadele işbirliğini derinleştirmek için Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle birlikte çalışmaya isteklidir" dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Perşembe sabahı Semerkant'ta Tacik mevkidaşı İmamali Rahman ile görüşme yaptı. Görüşmede Şi, "Tacikistan ile terörle mücadele işbirliğini derinleştirmek için Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle birlikte çalışmaya isteklidir" dedi.

Şi, toplantıda, iki ülke arasında 30 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin-Tacikistan ilişkilerinin sıçramalı bir büyüme kaydettiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

- Çin, ulusal bağımsızlığı, egemenliği ve güvenliği koruma konusunda Tacikistan'ı sıkı bir şekilde desteklemektedir. Çin her zaman Tacikistan'ın güvenebileceği ve güvenebileceği bir komşu, dost ve ortaktır. Uluslararası ve bölgesel durumlar derin ve karmaşık değişiklikler geçirirken, Çin ve Tacikistan'ın birbirlerine sağlam destek sağlamaya devam etmeleri ve daha önemli sonuçlara ulaşmak için Çin-Tacikistan bağlarının gelişimini desteklemeleri gerekiyor.

Şi, Çin'in Tacikistan ile pratik işbirliğini geliştirmeye, kaliteli Tacik tarım ürünleri ithalatını artırmaya, ölçeği genişletmeye ve ikili ticaretin seviyesini artırmaya, altyapı, su yönetimi ve ulaşım gibi alanlarda Tacikistan ile işbirliğini ilerletmeye, ülke ile işbirliğini keşfetmeye hazır olduğunun altını çizerek şunları belirtti:

- Yeşil teknoloji, dijital ekonomi ve yapay zeka gibi alanlarda ve Tacikistan'ın sınır ötesi ulaşım kapasitesini geliştirmesine yardımcı oluyor. Çin, Çin artı Orta Asya (C artı C5) Toplantı mekanizmasını ve diğer yönlerden işbirliğini geliştirmek ve bu bölgede barış ve huzuru ortaklaşa korumak için Tacikistan ile terörle mücadele işbirliğini derinleştirmek için Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle birlikte çalışmaya isteklidir.

Aynı vesileyle konuşan Rahman, bu yılın Tacikistan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıldönümü olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

- Son otuz yılda Tacikistan-Çin ilişkileri önemli ilerleme kaydetti. Tacikistan'ın tek Çin ilkesine sarsılmaz bir şekilde bağlı olduğunu, Tayvan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu kesin olarak savunduğunu ve Çin'in temel çıkarlarıyla ilgili konulardaki duruşunu sıkı bir şekilde desteklemeye devam edeceğini teyit etti.
- Çin sadece iyi bir dost değil, aynı zamanda Tacikistan'ın önemli bir stratejik ortağıdır. Tacikistan, Çin ile daha yakın üst düzey etkileşimler geliştirmeye, Çin'in kalkınma deneyiminden öğrenmeye, ekonomi ve ticaret, tarım, ulaşım, üretim kapasitesi ve yeşil ekonomi gibi alanlarda pratik işbirliğini teşvik etmeye ve Tacikistan-Çin ilişkilerini yeni bir düzeye yükseltmeye hazırdır.

Tacikistan Cumhurbaşkanı, Tacikistan'ın ayrıca Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü, Asya'da Etkileşim ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ve güvenliği derinleştirmek için C artı C5 çerçevesinde Çin ile koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. 

Rahman, Çin Komünist Partisi'nin gelecek 20. Ulusal Kongresi'nin başarılı geçmesi dileğini  diledi.

İki cumhurbaşkanı Afganistan'daki durum hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

İki taraf daha sonra dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve ulaşım gibi çeşitli alanlarda işbirliği belgeleri imzaladı.

Şi, bir devlet ziyareti ve Perşembe günü başlayacak olan Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) Devlet Başkanları Konseyi'nin 22. toplantısına katılmak üzere Özbekistan'da bulunuyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi için liderler salona geldi Dünya Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Bizlerin azınlık durumuna düşmemizi asla kabul etmeyiz" Dünya Çin Devlet Başkanı Şi: "Kırgızistan Çin'in her zaman güvenilir dostu ve ortağıdır" Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya