"Eğitimde fırsat eşitliği" raporu açıklandı

Türk Eğitim-Sen, “Eğitimde Fırsat Eşitliği” raporunu açıkladı. Eğitimciler, okul formasının öğrenciler açısından “fırsat eşitliği” sağladığını düşünüyor. Öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri de sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik meselesi. Eğitimde öğretmenlerle ilgili de fırsat eşitliği sağlanması için bu uygulamalara son verilmesi istendi. Ayrıca katılımcıların yaklaşık yüzde 38'i toplumun eğitime bakış açısını iyileştirecek bir seferberlik başlatılması görüşünde.

Yeni eğitim yılının başlamasına sayılı günler kala Türk Eğitim-Sen'den önemli bir anket araştırması geldi. Sendika Genel Başkanı Talip Geylan, “Eğitimde Fırsat Eşitliği” raporunu kamuoyuna açıkladı:

- Katılımcıların yaklaşık %79,80’i okullarında kız çocukların okullaşma oranının yeterli olduğunu, %12,80’i kısmen yeterli olduğunu, %5,40’ı ise yeterli olmadığını belirtmiştir. 

11 bin 342 eğitimci ile yapılan anket sonuçlarında,öğrencilerin açısından okul formasının fırsat eşitliği sağladığı belirtildi:

- Katılımcıların %69,60’ı okul formasının zorunlu kıyafet olarak kabul edilmesinin öğrenciler açısından fırsat eşitliği sağlayacağını düşünmektedir. Katılımcıların yarısı okullarındaki öğrencilerin ailelerinin gelir durumunun orta düzeyde olduğunu belirtirken, %45,60’ı düşük olduğunu bildirdi. Katılımcıların %71,80’i okul bütçelerinin yeterli olmadığını düşünürken, %18,20’si kısmen yeterli olduğunu, %8,20’si ise okul bütçelerinin yeterli olduğunu ifade etmişlerdir.

Ankette fırsat eşitliğinde eğitimcilerin de karşılaştığı sorunlara yer verildi:

- Katılımcıların %63,10’u öğretmenlerin kendi aralarında kadrolu, sözleşmeli, ücretli gibi farklı istihdam şekillerinin öğrenciler açısından fırsat eşitsizliği oluşturduğunu söylerken, %18’i eşitsizlik meydana getirmediğini belirtmiştir. Katılımcıların %63,70’i öğretmenlik kariyer basamaklarının fırsat eşitsizliğine neden olduğunu ifade ederken, %12,50’si kısmen neden olduğunu, %22,50’si ise fırsat eşitsizliğine neden olmadığını ifade etmiştir. Katılımcıların %62,80’i tayin ve atama sürecinde bütün öğretmenlerin aynı fırsatlara sahip olmadığını düşünürken, %13,60’ı ise aynı fırsatlara sahip olduğunu düşünmektedir.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yaklaşık yüzde 38'i toplumun eğitime bakış açısını iyileştirecek bir seferberlik başlatılması görüşünde.

Anket sonuçlarını değerlendiren Sendika Genel Başkanı Talip Geylan, bölgesel araştırmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti:

- Bölgesel farkların ortaya çıkarılması için durum tespiti yapılmalı, Eğitim Fakülteleri ile MEB’e bağlı okullar arasında işbirliği olmalıdır. “Bölgelerin eğitim haritaları çıkarılmalıdır. Devlet ve özel okulların öğrenme ortamları arasında büyük eşitsizlikler devam etmektedir. Zorunlu hizmet bölgeleri itibariyle öğretmenlere teşvik ödeneği ya da bölge tazminatı verilmelidir. Sendikamız sınav şartı olmaksızın 10 yılını dolduran her öğretmenin uzman, 20 yılını dolduran her öğretmenin de başöğretmen olması gerektiğini ifade etmekte ve “SINAVA HAYIR” demektedir.
İçişleri'nden öğrenciler için ek genelge Eğitim İlkokullarda uyum haftası başladı Eğitim MEB'in bursluluk sınavı tamamlandı Eğitim Okullardaki temizlik sorunları 3 haftadır devam ediyor Eğitim Yurt sonuçları açıklandı Eğitim Türkiye ile Fransa arasında okul krizi Eğitim Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde 22 madde Meclis'ten geçti Eğitim Yaz tatili başlıyor! 3 aylık tatil nasıl değerlendirilmeli? Eğitim Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına tepki! Eğitim Ücretli öğretmenler kadro istiyor! Eğitim 19 milyon öğrenci için son hafta: Eğitim "Liyakatli atamalar yapılsın" Eğitim