Egzos muayenesi yaptırmayan araçlar yeni sistemle tespit edilecek

Egzoz Elektronik Denetlemesi için yeni uygulama devrede. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, egzoz muayenesi yaptırmayan araçların tespiti için başkentte uygulama başlattı. Trafik akışını aksatmadan otomatik olarak tespit edilebilmesi için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Projesi kapsamında muayenesiz araçlar tespit ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, egzoz muayenesi yaptırmayan araçların trafik akışını aksatmadan otomatik olarak tespit edilebilmesi için uygulama başlattı.

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi aracıyla, trafik akışını aksatmadan egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayan araçlar tespit edildi. ASELSAN AŞ tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak geliştirilen Mobil Plaka Tanıma Sistemi ile plaka tespiti yapıldı.

“AMAÇ FARKINDALIK”

Projeye ilişkin bilgi veren Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, önemli açıklamalar yaptı. Erul, Hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması için en önemli kirletici olan egzozun kontrol altına alınması gerektiğini belirtti:

- Geliştirilen sistemle çok kısa sürede hiçbir insanın yolunu kesmeden, zamanını almadan çevrim içi olarak denetim yapılabilmekte, bu denetimler sonucunda da egzoz emisyonu olmayan araçlar tespit edilmekte ve idari işlem yapılabilmektedir. Vatandaşımız da bu görevi yerine getirmek üzere egzoz emisyonlarını zamanında yaptırsın diye böyle bir farkındalık oluşturduk.

Hava kalitesini olumsuz etkileyen en önemli unsurların başında gelen egzoz, başta çocuk ve yaşlılar olmak üzere kronik hastalığı bulunanları kötü yönde etkiliyor.


”1 MİLYONA YAKIN ARACIN EGZOZ MUAYENESİ YOK”

Vatandaşlar araçlarının egzoz emisyon muayene süresini e- Devlet üzerinden kontrol edebilecek. Gürsel Erul, 1 milyona yakın aracın egzoz muayenesinin olmadığını belirtti:

- Bu denetimi manuel olarak yapmış olsaydık bu sayıya 10 günde ulaşamazdık. 1 milyon aracın tespiti ise çok ciddi zaman alacaktı. Bu da hava kalitesini olumsuz yönde etkileyecek çevre ve özellikle insan sağlığına etkilerine maruz kalacaktık. Bunun önüne geçmiş olduk. Zamanında hızlı ve etkin bir denetim yapmış olduk.

Emisyon ölçümü yaptırılmasının çok zaman almadığını da belirten Erul, bakanlıktan yetki almış yurt genelinde 1700'e yakın istasyon olduğunu belirtti. Bu istasyonlara girip en fazla 5 dakika içinde bu ölçümlerini yaptırabilecekleri mesajını verdi.

Diyarbakır'daki evlat nöbeti 4. yılına giriyor Yaşam Havalimanlarında çevreci düzenleme Yaşam Kaçak göçle mücadele aralıksız sürüyor Yaşam SGK'den dolandırıcılık uyarısı Yaşam Akıllı cihazlar tehdit altında mı? Yaşam Eski ehliyeti olanlar dikkat Yaşam Evde paketleme dolandırıcılığı Yaşam Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı Yaşam Çağımızın hastalığı: Dijital bağımlılık Yaşam Yandere Simulator tehlike saçıyor! Yaşam Telefonlarda sıcak hava tehlikesi! Yaşam Dolandırıcılar bayramı fırsat bildi! Yaşam