Türk pasaportuna "Schengen" yaptırımı
Batılı ülkeler Türk vatandaşlarına vize sorunu yaşatıyor. Schengen vizesi başvurularında uzayan süreler ve artan ret sayıları nedeniyle çok sayıda Türk vatandaşı mağdur oluyor. 2016’da yüzde 4,4 olan başvurularda ret oranı her yıl düzenli artarak 2021 itibarıyla yüzde 19’a yükseldi.
Schengen vizesi başvurularında uzayan süreler ve artan ret sayıları nedeniyle çok sayıda Türk vatandaşı mağdur oluyor. Tur şirketleri ise çok sayıda Avrupa turunu iptal etme yoluna gidiyor ya da binlerce avro zarar yazıyor.
Schengenvisainfo.com verilerine göre 2016’da yüzde 4,4 olan başvurularda ret oranı her yıl düzenli bir şekilde artarak 2020’de yüzde 12,5’e, 2021’de yüzde 19’a yükseldi.
Yine aynı sitenin hesaplamasına göre, son beş yılda reddedilen vize başvuruları nedeniyle Türk vatandaşlarının yaptıkları harcamalar nedeniyle kaybettiği miktar toplam 26 milyon avro oldu.
Schengen vizesi alabilmek için istenen ücret 80 avro. Avro olarak alınan bu ücret başvuru kabul edilmezse kişiye geri ödenmiyor.
Buna karşılık AB ülkelerinin Türkiye’den yapılan başvurulardan elde ettiği gelirin 315 milyon avronun üstünde olduğu tahmin ediliyor.
Schengenvisainfo.com sitesinin editörü Shkurta Januzi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki vize ret oranlarının daha hızlı ve istikrarlı arttığını belirtti.
Bu durumdan tur şirketleri de rahatsız. Tur şirketleri çok sayıda Avrupa turunu iptal etme yoluna gidiyor ya da binlerce avro zarar yazıyor.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vize ret sayılarındaki artışı ‘planlı ve kasıtlı’ olarak nitelerken, gelişmeleri ‘seçim öncesi hükümeti zorda bırakmak için yapılan adımlar’ olarak değerlendirmişti.
Çavuşoğlu geçen günlerde yaptığı açıklamada “ Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini bakanlığa arkadaşlarımız çağıracak, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” demişti.