Büyük Taarruz'un yıl dönümünde Kocatepe'de "Zafer Yürüyüşü"
Bugün; Kurtuluş Savaşı'nın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zaferle taçlandıran, her aşaması vatanseverlik, cesaret, fedakarlık ve feragat tabloları ile dolu 30 Ağustos Zaferi’nin başlangıcı 26 Ağustos Büyük Taarruz’un yıldönümü… Bu mücadele dolu başlangıç Türk Milletinin, ordusu ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk' ün önderliğinde yazdığı bir kahramanlık destanı.. 100 yıl sonra da Taarruz'un başladığı yer olan Kocatepe'de "Zafer Yürüyüşü" düzünlendi.
Anadolu'nun işgalden kurtarılması için Büyük Taarruz emrinin verildiği tarihi gün 26 Ağustos… Takvim yaprakları 26 Ağustos 1922'yi gösterdiğinde Türk topraklarını işgal etmiş Yunan ve işbirlikçilerine karşı Türk milleti zafere giden yola çıktı.
1920'de TBMM'nin açılması üzerine işgal güçleri tüm baskıcı politikalarını Atatürk ve silah arkadaşları üzerine yoğunlaştırdı, özellikle Batı Cephesi'nde hareketlilik başladı. 1921'de Polatlı'ya kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek de bağımsızlık aşkıyla dolu vatan evlatlarına düştü.
Anadolu işgal altındaydı. İtilaf donanması İstanbul'a, Fransızlar Adana'ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon'a, İtalyanlar, Antalya ve Anadolu'nun güneybatısına yerleşmişti. Yunan Ordusu ise 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkarma yaptı.
Kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922 geldi, çattı.
Ordu tamam, millet hazırdı. 26 Ağustos sabahı Mustafa Kemal Paşa, batı cephesinde yerini aldı. Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de Büyük Taarruzu başlattı.
Taarruzun ilk gününde 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasındaki 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi.
Türk ordusu, 27 Ağustos sabahı bütün cephelerde yeniden taarruza geçti ve aynı gün Afyonkarahisar, 8'inci Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taarruz, düşmanın 5'inci tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi.
29 Ağustos gecesi durum değerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçilip taarruzun kısa sürede sonuçlandırılmasında hemfikir oldu ve planın 30 Ağustos'ta aksamadan uygulanması için gerekli önlemler alındı.
Ve bir milletin hürriyeti ve vatanı için neler yapabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Yıllar süren bir işgal 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlandı. Türk milleti Yunan ordusunu bozguna uğrattı. General Trikopis, General Diyenis ve birçok Yunan komutanı kaçtı.
Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi. 27 Ağustos'ta Afyonkarahisar'ın kurtuluşu ile başlayan yolda 9 Eylül'de İzmir'de Yunan ordusu denize döküldü...
Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.
100 yıl sonra Büyük Taarruz coşkuyla kutlandı. Kocatepe'de top atışlarıyla başlayan yürüyüşe binlerce vatandaş katıldı.