HDP kapatma davasında önemli gelişme

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) temelli kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada partinin kapatılmasını gerektiren beyan ve eylemlerde bulundukları ileri sürülen ve adreslerinde bulunamadıkları için iddianame iletilemeyen 26 kişiye,15 gün sonra iddianame tebliğ edilmiş sayılacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava devam ediyor.

Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede HDP ve PKK arasındaki bağ delillerle ortaya konulmuştu. Milletvekillerinin Kandil'de belirlendiği, kayyumlardan önceki HDP'li belediye başkanlarının örgüte nasıl finansal destek sağladığı tek tek kapatmaya gerekçe olarak sunuldu.

Tüm delillere rağmen kapatma davasında süreç Anayasa Mahkemesi'nin tavrından dolayı yavaş işliyor. Dava dosyayı ile ilgili aylar sonra yeni gelişme yaşandı.

AYM'nin Resmi Gazete'de yayımlanan ilanında, partinin kapatılmasını gerektiren beyan ve eylemlerde bulundukları belirtilen şüphelilerin adreslerinde bulunmadığı bildirildi. Bu nedenle 26 kişiye ulaştırılamayan iddianamenin, 15 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacağı ifade edildi.

Şüphelilere istedikleri takdirde yazılı savunmalarını yapabilmeleri için iddianamenin kendileriyle ilgili bölümlerinin tebliğ edilerek bu tarihinden itibaren 30 gün süre verilmesine hükmedildi.

İddianame ve savunması için süre verilmesine yönelik kararın 15 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacağı kişiler de karar metninde yer aldı. Terörist ele başı Abdullah Öcalan'ın yeğeği Dilek Öcalan, Remziye Tosun, Hüseyin Koçak bu isimlerden bazıları.

Adli tatilin ardından gözler artık savunma işlemlerinin tamamlanması ve AYM raportörünün esas hakkındaki raporuna çevrildi.

Rapor hazırlanırken hem Yargıtay hem de HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Davaya ilişkin hazırlanan rapor yüksek mahkeme üyelerine dağıtılacak.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirlediği bir günde toplantı yapılacak. Yüksek Mahkeme heyeti, toplantıda HDP hakkındaki kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Anayasa Mahkemesi’nden HDP’yi kapatma kararı çıkması için 3’te 2 çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Yani 15 üyeden 10’u “evet” oyu kullandığı takdirde kapatma kararı çıkacak.

Yavaş'tan HDP'ye yakın derneğe ziyaret Siyaset Erdoğan: "Malazgirt medeniyetimizi yükseltme irademizin adıdır" Siyaset Doğu Perinçek'ten Gülşen Çolakoğlu'nun sözlerine tepki Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset