Mevlüt Çavuşoğlu Ulusal Kanal'ın sorusuna ne yanıt verdi?
Mevlüt Çavuşoğlu 13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Ulusal Kanal muhabiri Buse Gençtürk'ün de sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu Suriye'nin kuzeyine yapılacak olası operasyonu ve Tahran-Soçi zirvesinin sahaya nasıl yansıyacağını anlattı.
Mevlüt Çavuşoğlu 13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Ulusal Kanal muhabiri Buse Gençtürk'ün de sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu Suriye'nin kuzeyine yapılacak olası operasyonu ve Tahran-Soçi zirvesinin sahaya nasıl yansıyacağını anlattı.
“SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI’YLA AYAKÜSTÜ SOHBET ETTİM”
Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:
- Çavuşoğlu, “Şu anda temas yok. Uzun zamandır zaten Putin ve Rus yetkililer sizi rejimle görüştürelim. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişti. Bir ara istihbaratlar arası görüşmeler olmuştu geçmişte daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. Sonuçta bu istihbarat arasında görüşmelerde birçok önemli konular gündeme geliyor. Benim bu Bağlantısızlar Toplantısında Belgrad’da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı’yla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu” dedi.
Dışişleri Bakanı, “Orada da bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğu teröristlerin temizlenmesi lazım. Ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğinin Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik. Suriye’nin toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla destekliyoruz. Yanı başımızda olan bir ülkenin sınır bütünlüğü toprak bütünlüğü bizi doğrudan etkiliyor, tersine gelişmeler bizi ne kadar etkiledi görüyoruz. Sonuçta bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi de biz her zaman destekleriz. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Suriye’de bir birlik ve beraberlik olmazsa bölünme riskiyle karşı karşıya. YPG/PKK’nın tek amacı Suriye’yi bölmek. Suriye’nin bölünmesini engellemek için Suriye’de güçlü bir yönetimin olması lazım. Topraklarının her bir köşesine hakim olabilecek bir irade ancak birlik beraberlikle olur. Kendilerine de o zaman özel bir görüşme değil ayaküstü bir görüşme olmuştu.” ifadelerini de kullandı.
“TAHRAN VE SOÇİ ZİRVESİNİN YANSIMASI NASIL OLACAK?”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ulusal Kanal’ın “Tahran ve Soçi zirvesinin Suriye sahasına yansıması nasıl olacak? Suriye'nin kuzeyine yapılması beklenen operasyonla ilgili Rusya ile birlikte bir takvim oluşturuluyor mu?” sorusuna da yanıt verdi.
Çavuşoğlu, “Operasyonda başka ülkelerle takvim oluşturmayız.. Kazaların çıkmaması için bulunanlar bulunmaması gerekenler dahil. Sonuçta bizim amacımız teröristleri temizlemek. Özellikle Suriye’de bize saldıran teröristleri temizlemek için operasyonları yapıyoruz. Esas Astana formatının amacı bu sorunu bir çözüme kavuşturmak. Bunun yolunun da diplomasiden geçtiğini söylüyoruz. Suriye’deki rejimle muhalefeti bizim bir şekilde barıştırmamız lazım. Orada sivil toplum da var. Rejim de var muhalefet de var. Artık 11 yılı geçti, birçok insan öldü ve birçoğu ülkesini terk etti. Burada kalıcı bir barış olması. Yeniden inşa konusunda adımlar atmamız lazım. Ateşkes olmadan da kimse yardım etmek istemiyor. Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ama bunların en temelinde ateşkes var. Ateşkes çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” dedi.
“İSVEÇ VE FİNLANDİYA’DAN SOMUT ADIM GÖRMEK İSTİYORUZ”
Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’dan henüz taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti. “Açıklamalar var ama somut adım görmek istiyoruz. Somut adım takibini yapmak için mekanizma kuruldu” dedi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’dan heyetlerin katılımıyla ortak mekanizma toplantısının 26 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu.
AVRUPA İLE İLİŞKİLER
Dışişleri Bakanı, AB üyelik sürecinin stratejik hedef olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, “Genişleme politikasından dolayı bir mesafe görmüyoruz. Teknik engelleri kaldırıp müzakere etmeye hazırız diyeceğiz. Samimi görüşme müzakere yaklaşımı görmüyoruz. Bugün Avrupa’da sorunlar var, sorunların çözülmesi konusunda irade koyabilen tek ülke Türkiye, sorunların çözümünde somut adım atabilen ülke Türkiye. Bizim bugüne kadar yaptıklarımızı ve yapıyor olduklarımızı AB ile yapsaydık AB küresel bir aktör olurdu, ayakta alkışlanırdı. Bu sorunlar hepimizi etkileyen sorunlar. Sorunların çözümü için neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Avrupa’nın gerçekten buna ihtiyacı var. Avrupa’ya bunu anlatacağız derken Yeniden Asya politikamız başarısız oldu veya Afrika açılımımız ortaklığa dönüştü bizi tatmin etmedi, Latin Amerika açılımımız da öyle. O yüzden tekrar batıya dönüyoruz gibi değil. O gün de söylediğim gibi bunların hepsini dengeli bir şekilde götürmemiz lazım. Birbirine alternatif göstermeden. Ama Avrupa’nın içinde savaş var, sorun var. İçinde olduğumuz bu kıtaya biraz daha odaklanmamız, bütüncül yaklaşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.