Erdoğan Eylül'de Özbekistan'daki Şangay zirvesine katılacak
Şanghay İşbirliği Örgütü... Avrasya'nın üreten, enerji ve hammadde zengini ülkelerinin yükselen birlikteliğine en son İran İslam Cumhuriyeti kabul edilmiş Belarus ise tam üyelik başvurusu yapmıştı.İşte Avrasya'daki bu yükselişe Ankara kayıtsız kalmadı. Türkiye'nin diyalog ortağı olduğu birliğe tam üyeliğine ilişkin sinyaller devletin zirvesinden gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi dönüşü Özbekistan’da yapılacak Şanghay zirvesine katılacağını duyurdu.
Yeni dünya düzeninde taşlar yerine oturuyor. Avrasyanın yükselen ülkeleri bağımsız Türkiyeyi aralarında görmek istiyor.
İran İslam Cumhuriyeti'nin tam üyeliği ile Türkiye'ye komşu olan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Özbekistan zirvesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'da katılacak.
Eylül ayında gerçekleşen zirve birçok açıdan ilklerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Zirveye üye ve diyalog ortağı ülkelerin dışında ülke temsilcilerinde katılması bekleniyor.
Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı Şanhay İşbirliği Örgütü , ilk olarak Şangay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şangay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu.
2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şangay Beşlisi'nin adı Şangay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Özbekistan, Pakistan, Hindistan ve İran da, daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi. Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ'de gözlemci üyeler olarak yer alıyor.
Dünya üretim ve enerji devlerinin üye olduğu işbirliği örgütü, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel iş birliğini sağlamak ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.