Srebrenitsa kurbanları katliamın 27'inci yılında törenle anıldı

Srebrenitsa kurbanları, katliamın 27'inci yılında törenlerle anıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, katliamın merkez üssü olarak kullanılan eski akümülatör fabrikasında tören yapıldı. Ayrıca kimliği belirlenen 50 kurban daha, Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.

Srebrenitsa Katliamı, aradan geçen 27 yıla rağmen hala yakın tarihin kanaya yarası olarak tazeliğini koruyor.

Srebrenitsa için, Bosna Hersek’te, Birleşmiş Milletler’in üs olarak kullandığı ve katliamın merkezi haline gelen eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Başkanı Sefik Dzaferovic, katliamın planlı şekilde yapıldığına dikkati çekti. Srebrenitsa'nın bugün dünyanın en hüzünlü kenti olduğunu söyledi.

Anma törenine AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve bazı AK Partili milletvekilleri ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

Numan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, uluslararası toplumun Srebrenitsa'da yaşananlara sessiz kaldığını belirtti.

Anma töreninin ardından soykırım mezarlığı olarak bilinen Potoçari Anıt Mezarlığı ziyaret edildi, kurbanların mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Srebrenitsa’da kayıpları bulmak için devam eden çalışmalarda, naaşlarına ulaşılan kurbanlar, kimlikleri tespit edilerek, her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa veriliyor.

Bu yıl kimlikleri tespit edilen 50 kurban daha, törenle defnedildi. Son definlerle Srebrenitsa'da şu ana kadar, kimliği belirlenenlerin sayısı 6 bin 721’e yükseldi.

Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanları, Balkan ülkelerinde de törenlerle anıldı. Bosna Hersek'teki tarihi Mostar Köprüsü'nden sessiz atlayış yapıldı. Zenica’da katliamın kurbanları için sessiz yürüyüş düzenlendi. Karadağ'ın başkenti Podgorica'da anma töreni yapıldı.

Yugoslavya İç Savaşında Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'yı işgal etti. Mladic, kente hiç zorlanmadan girerken, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan siviller de Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların şehirden çıkmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Birleşmiş Milletler korumasındaki binlerce sivilin, Avrupa’nın gözü önünde katledilmesi, 2'inci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kayıtlara geçti.

Sivilleri Sırp birliklerine terkeden Hollanda’nın katliamdaki rolü ise hala tartışılıyor. Şehrin işgal edilmesinin ardından, Hollandalı askerlerin komutanı Thom Karremans'ın (Tom Karmans), 11 Temmuz günü, katliamın komutanı Mladic ile kadeh kaldırması büyük tepki toplamıştı.

Rusya ve İran'dan doları saf dışı bırakma hamlesi Dünya Kadirov Zelenski'yle dalga geçtiği videonun devamını yayınladı Dünya Kırgızların renkli gelenekleri Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya