Sri Lanka'da kriz istifa getirdi
Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da binlerce protestocunun sarayını basma sonrası Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa görevi bırakacağını söyledi. ABD Sri Lanka'daki krizden Rusya'yı Batı medyası ise Çin'i sırumlu tuttu.
Sri Lanka'da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa görevi bırakacağını açıkladı. Ülkede derinleşen ekonomik kriz gösterilere neden oldu. Eylemciler başkanlık sarayını bastı, Rajapaksa'nın istifası talep etti. Rajapaksa 24 saat geçmeden görevi bırakacağını duyurdu.
Açıklamayı Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena yaptı. Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da görevi bırakacağını ilan belirten Sri Lanka Meclis Başkanı, Rajapaksa'nın bu kararı "İktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesi" için aldığını söyledi. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa mayıs ayında da istifa ettiğini açıklamıştı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da Sri Lanka'da devam eden protestolara ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, "Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.
Sri Lanka'da, Devlet başkanı Mahinda Rajapaksa Mayıs ayında istifa kararı aldığını açıklamıştı.
2019'dan bu yana derinleşen ekonomik krizin ana sebeplerinden birinin turizm gelirindeki düşüş olduğu belirtiliyor. Sri Lanka'nın en büyük döviz kaynağı olan turizm, 2019’da yaşanan terör saldırılarından büyük yara aldı. Ardından 2020’de başlayan küresel salgın bu gelir kaynağının daha da düşmesine neden oldu.
Ekonomik kriz nedeniyle günde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanan ülkede yakıt bulunamadığı için okullar kapatıldı. Toplu taşımanın yüzde 60’ı çalışmıyor. Sri Lanka yönetimi, bu süreçte Rusya'dan krediyle yakıt almaya çalışmış ancak bu girişim başarılı olmadı.
ABD’ye göre Sri Lanka’daki krize Rusya, Batı basınına göreyse Çin’in neden oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sri Lanka'daki kriz ve kaosa Rusya’nın katkıda bulunmuş olabileceğini ve bundan sonra benzer krizleri tetikleyebileceğinden korktuğunu dile getirdi.
Batı basını ise Çin’i suçladı. Batı medyası Çin'in daha önce verdiği borçları yapılandırmadığı bilgisini aktardı.
Sri Lanka, IMF ile bir kurtarma paketi üzerinde müzakerelere yürüttü ancak IMF tarafından henüz yanıt verilmedi.
Hükümet, gıda kıtlığına karşı çözüm bulabilmek için ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'ndan da yardım almaya çalışılıyor.