Çin'de dinozor ayak izi keşfedildi
Çin'de 150 milyon yıl öncesine ait çok sayıda, fosilleşmiş dinozor ayak izi keşfedildi. Uzmanların bölgede yaptığı çalışmalarda, ayak izlerinin net bir şekilde korunduğu görüldü. Bölgenin milyonlarca yıl önce çok sayıda otçul ve etobur dinozoru çeken, geniş ormanlık alanlara ve su kaynaklarına ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
Bir yamaç üzerinde, sert taşların üstü dinozor ayak izleri ile süslenmiş halde... Burası Çin'in Xuanhua Bölgesi.
Hebei ( Jeolojik Araştırma Enstitüsü, paleontolojik fosil kaynakları üzerine yaptığı çalışmalar sırasında, milyonlarca tyıl öncesine ait fosilleşmiş dinozor ayak izleri keşfetti.
Uzmanlar, bölgenin jeolojik tarihlendirmesine göre dinozor ayak izlerinin keşfedildiği kaya tabakasının 150 milyon yıl öncesine dayandığını söylüyor. Yetkililer şu bilgileri verdi:
- Bu kaya tabakası, Jura Dönemi ve Kretase Dönemi arasında oluşmuş ve ayak izleriyle dolu devasa tabaka korunmuş. Şu anda Çin'deki en büyük katman olmalı. Bu dinozor, ayak izine göre yaklaşık dört ila beş metre uzunluğundaydı ve o zamanlar yerel besin zincirinin tepesinde olmalıydı.
Bölgenin çok sayıda etçil ve otobur dinozora ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
Ayak izlerini oluşturmaktan ayak izlerini korumaya kadar olan süreç çok zorlu. Keşfettiğimiz bu dinozor ayak izleri birçok zorluktan geçti, bu nedenle çok nadir ve değerli