Libya tezkeresi Meclis'ten geçti
Libya’ya asker gönderilmesi için verilen izin süresinin 18 ay daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. PKK’nın siyasi uzantısı HDP ve CHP, tezkereye “Hayır” oyu verdi.
Libya tezkeresi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin kabul edilmesiyle Libya’ya asker gönderilmesi için verilen izin süresi, 18 ay daha uzatıldı. Tezkerenin sınır, kapsam, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca karar verilecek.
Ak Parti, MHP “Evet” oyu verirken, CHP ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP, “Hayır” oyu verdi. 2019’da ilk kez Meclis’e gelen tezkereye “Hayır” diyen İyi Parti ise bu kez oyunu “Evet”ten yana kullandı.
Tezkerede, Libya'da ateşkesin tesis edilmesi için 2015’te imzalanan Libya Siyasi Anlaşması’nın uygulanmasının gerekli olduğu belirtildi. Gayrimeşru nitelik taşıyan sözde Libya Ulusal Ordusu'nun, başkent Trablus'u ele geçirmek ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni devirmek hedefiyle 4 Nisan 2019'da saldırı başlattığı hatırlatıldı. UMH'nin Aralık 2019'da Türkiye'den destek talebinde bulunduğu bildirildi.
Tezkerede Türkiye’nin Libya'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına, siyasi diyalog çabalarına güçlü desteğini sürdürdüğü kaydedildi. Libya'da 24 Aralık 2021’de planlanan seçimlerin yapılamaması sonrasında ortaya çıkan siyasi belirsizliğin, kalıcı istikrara ulaşılması önünde ciddi engel oluşturduğu da ifade edildi.
- Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile daha da gelişen iki ülke arasındaki tarihi, siyasi ve ekonomik köklü ilişkiler dikkate alındığında, Libya'da ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin devamı ile bu sürecin sonucunda barışın tesisi ve istikrarın sağlanması Türkiye açısından büyük önemi haizdir.
Tezkerede Birleşmiş Milletler himayesinde yürütülen askeri ve siyasi görüşmelerin sonuçlanması ve çatışmaların yeniden başlamasının engellenmesinin önem taşıdığı belirtildi. “Meşru hükümete yönelik saldırıların yeniden başlaması halinde Türkiye’nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek Kuzey Afrika’daki çıkarları olumsuz etkilenecek” denildi.