''Devlet eliyle Rusya ve İran'dan ucuz enerji satın alınmalı''

Merkez Bankası Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. 12 aylık cari işlemler açığı 25 milyar 710 milyon dolara yükseldi. Verileri değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, cari açığa en fazla neden olan enerji kalemine dikkat çekti. Rusya, İran gibi komşu ülkelerden ucuz enerji almak için hükümete çağrı yaptı.

Türkiye'nin cari açığı nisan ayında 2 milyar 737 milyar dolara yükseldi. 12 aylık cari işlemler açığı da 25 milyar 710 milyon dolara çıkarak 9 ayın zirvesini gördü.


Merkez Bankası analizine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 2,69 milyar dolar artarak 4,43 milyar dolara yükselmesi cari açığın artışında etkili oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bir önceki yılın aynı ayında 1 milyar 132 milyon dolar fazla verirken, bu ay 4 milyar 22 milyon dolar fazla verdi.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, cari açığa en fazla neden olan enerji kalemine dikkat çekti.

Topkurulu, cari açık sorununu çözmek için hükümete çağrı yaptı:

- Rusya petrolünü yüzde 70 ucuza satıyor. Biz neden indirimli almıyoruz? İran'dan neden almıyoruz? Çünkü ambargo var. Özel sektör almıyor ambargo yüzünden sen devletsin alacaksın.Tamamen bir takım siyasi zaaflardan kaynaklanıyor. Siyasi irade Türkiye için ortaya koyulduğunda göreceksiniz çok rahat cari açığı çözer Türkiye.
''Enflasyonla mücadele birincil öncelik alanımız'' Ekonomi Kirada yüzde 25 sınırı yürürlükte Ekonomi ''Rusya ile altın fırsat toplantıları olacak'' Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi