Terörle müdahale yasası Batı'nın hedefinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “yumuşatma" sözü verdiği Terörle Mücadele Yasası, yıllardır Batı'nın hedefinde….Türkiye için hayati önem taşıyan yasa Avrupa Birliği'nin talepleriyle tırpanlanmaya çalışılıyor. Peki o kiritk yasada neler var?

15 Temmuz Amerikancı darbe girişiminin ardından, Türkiye, PKK ve FETÖ gibi emperyalizmin piyonu terör örgütleriyle büyük bir mücadeleye girişti. Yargı ayağının yanısıra sahada da güvenlik güçleri mücadeleyi yürüttü.

Türkiye'nin güvenlik konseptinde değişikliğe gidildi; terörün kaynağında kurutulması için Suriye ve Irak'ta sınır ötesi harekatlar yapıldı. Olağanüstü koşullardaki saldırılara karşı mücadelenin yasal dayanağı ise Terörle Mücadele Yasasıydı.
Bugün yürürlükte olan kanun, Terörle Etkin Mücadele Yasa Tasarısının Temmuz 2018'de Meclis’ten geçmesiyle son halini aldı.

'Avrupa Birliği kriterleri' bahanesiyle sürekli gündeme getirilen yasa, Türkiye'nin vermesi istenen tavizlerden biri... 2018'de yapılan vize serbestisi görüşmelerinde de tartışıldı. Ön şart olarak değiştirilmesi istendi. Türkiye’de o günlerde PKK’ya karşı Suriye’nin kuzeyinde Zeytindalı Harekatı gündemdeydi. Hükümet bu şartı yerine getirmeyi reddetti.

Peki 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası neleri kapsıyor. Kapsamına giren suçlar; yasanın 1. maddesinde tanımlı…

- Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek,
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek,
Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Terörle Mücadele Yasası'nı yumuşatma sözü geçmiş açıklama ve eylemleriyle beraber ele alındığında anlamlı bir tablo çiziyor.

Kılıçdaroğlu terörle iltisaklı HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine kayyum atanmasına da karşı. FETÖ ve PKK'yı devletten temizleyen KHK'lara da cephe alan Kılıçdaroğlu, kendi iktidarlarında göreve iade sözü vermişti.

Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP, terörle mücadelenin önemli dayanaklarından Meclis tezkeresine de karşı çıktı. Geçmişteki tüm tezkerelere 'evet' oyu kullanan CHP, son oylamada TSK’nın Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini 2 yıl daha uzatmayı öngören tezkereye 'hayır' demişti.

''Hattı müdafaa değil sathı müdafaa'' Gündem Saldırı hazırlığındaki 11 terörist etkisiz hale getirildi Gündem ''Aday belirlerken mutlaka HDP'nin görüşü alınmalı'' Gündem Dehşetten önceki son görüntüleri ortaya çıktı! Gündem Papaz, Türkiye'nin bütünlüğünü hedef aldı Gündem Arnavutluk'ta kurulması planlanan Bektaşi devletine sert yanıt Gündem "AK Parti ve MHP bölücülüğün suç ortağı oldu" Gündem Vatan Partisi, LGBT dayatmasına karşı yapılan yürüyüşe çağrı yaptı Gündem Türk devletlerinin ortak alfabesi Gündem ABD'ye korku salan gençler tahliye oldu Gündem TÜRK-İŞ 2. mitingini Zonguldak'ta yaptı Gündem Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı Gündem