Şeker imalatçılarına ithalat yetkisi

Tarım ve Orman Bakanlığı piyasa dengesi sağlamak amacıyla imalatçılara şeker ithalat yetkisi verilmesi için çalışma başlattığını duyurdu. Bu adımın, özelleştirilen şeker fabrikalarının bir sonucu olduğu yorumları yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, şekerli mamul üreten imalatçılara şeker ithalat yetkisi verilmesine yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı.

Şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğu belirtilerek, "Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara, şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır." açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada, Şeker Kanunu kapsamında; yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği anımsatıldı. "Pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir." ifadeleri yer aldı.

Piyasalarda bu adımın, özelleştirilen şeker fabrikalarının bir sonucu olduğu yorumları yapıldı. Fabrikalarının özelleştirilmesiyle şeker üretiminde yaşanan düşüş iç tüketimde ihtiyacı karşılamadığı için dışa bağımlılığın da yolunu açtı.

Üretilen organik ilaç fındık bahçelerinde kullanılıyor Ekonomi ''Kira düzenlemesi 10 gün içinde tamamlanacak'' Ekonomi Enerjide önemli atılım Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi