Buğday krizinin çözümünü üretici gösterdi

Dünyada buğday krizi yaşanılacağı yönünde uyarılar yapılıyor. Türkiye açısından artan girdiler ve üretime zarar veren doğa olayları ise bu krizin en büyük nedeni. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Şanlıurfa Ziraat odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, buğdayda dışa bağımlılığın önüne geçebilmek için üreticinin desteklenmesinin önemine dikkat çekti. İpar, tarımsal girdilerde milli üretim çağrısı yaptı.

Fahiş şekilde artan girdi maliyetleri, susuz tarım, kuraklık, don, fırtına ve dolu... Buğday krizi sorunun derinleşmesinin en büyük etkenleri arasında gösteriliyor.

Türkiye’nin en çok buğday üretiminin yapıldığı İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan doğal afetlerden dolayı buğdayda; sulu bölgelerde yüzde 20, kurak bölgelerde ise yüzde 60’lara varan verim kaybı bekleniyor.

Girdi maliyetleriyle boğuşan üreticiyi bir de doğal afet vurması, buğday krizini Türkiye açısından daha da derinleştirecek.

Türkiye’de artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin buğday yerine farklı ürünlere yönelmesi de geçen yıllara göre buğday ekim alanlarının azalmasına sebep oldu.

Artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçinin yeniden ekim yapmasını sağlamak için tam destek şart.

Tarımda sulama da en büyük sorunlardan birisi. Kıraç bir tarladan buğdayda dönüm başına 200, sulu bölgelerde ise 800 kg kadar verim alınıyor.

Bu sene kendi tarlasında buğday ekimi yapan üreticinin kilogram maliyeti 5 buçuk liraya yükseldi. Hazine arazisini kiralayarak ekim yapanın maliyeti 5 lira 70 kuruş, tarla sahibinden kiralama yaparak ekim yapan üreticinin maliyeti ise 6 lira 20 kuruşa kadar çıktı. Üretici buğdayın kilogram fiyatı noktasında da endişeli. Fiyatların üreticiler düşünülerek belirlenmesi bekleniyor.

Tarım üretimi artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak ve buğdayda kriz yaşamamak için tarımsal planlama gerekiyor. Krizin nasıl aşılacağını anlatan Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, tarımsal girdi ürünlerinin millileştirilmesinin de önemine dikkat çekti.

Kira fiyatlarında yeni dönem Ekonomi Küresel gıda krizi Türkiye'yi vuracak mı? Ekonomi Turizm verileri açıklandı Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi