İsveç ve Finlandiya'nın terör sicili

Ankara’da temaslarda bulunacak İsveç ve Finlandiya, PKK ve FETÖ’ye desteğini uzun yıllardır sürdürüyor. PKK ve Suriye’deki uzantılarına binlerce tanksavar füzesi veren İsveç, terör örgütüne ülkesinde büyük imkanlar sağlıyor. Türkiye'nin taleplerine rağmen Finlandiya da FETÖ’cüleri iade etmiyor.

Türkiye’yi ikna etmek için 24 Mayıs’ta Ankara’da temaslarda bulunacak İsveç ve Finlandiya uzun süredir terör örgütlerini destekliyor.

Yaklaşık 40 yıldır İsveç, terör örgütü PKK/PYD’ye en fazla tanksavar desteği veren ülkelerin başında geliyor.

Eylül 2021’de Hakkari kırsalında yapılan 10 farklı operasyonda ele geçirilen TIR’larda çok sayıda İsveç yapımı AT-4 tanksavar füzesi ele geçirilmişti. Devam eden “Pençe” operasyonlarında ele geçirilen mağara ve sığınaklarda bulunan AT-4 tanksavar füzeleri de İsveç heyetine gösterilmesi bekleniyor.

PKK/YPG'ye bugüne kadar 210 milyon dolar destek veren İsveç, bu desteği 2023 yılında 376 milyon dolara çıkarmayı planlıyor. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist de YPG’nin sözde komutanlarından Ferhat Abdi Şahin’le görüşmüştü. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ’nin de teröristler ile verdiği fotoğraflar var.

PKK/YPG’nin sözde siyasi oluşumlarından SDC, İsveç Dışişleri Bakanlığı ve Olof Palme Merkezi himayesinde 14 Mayıs'ta Stockholm'de "Üçüncü İstişare Forumu'nu" düzenledi. Türk yetkililerden alınan bilgiye göre, İsveç söz konusu toplantılara alan açmaması için ısrarla uyarıldı ancak İsveçli yetkililer gereken adımları atmadı.

Öte yandan, terör örgütü yandaşları ve temsilcilerinin İsveç'te hiçbir engelle karşılaşmadan yaptıkları faaliyetler göze çarpıyor. Bunlardan birinde, Ocak 2019'da İsveç'in Borlange kentinde, örgüt yandaşları bir alışveriş merkezinde propaganda yapmıştı.

PKK Elebaşı Abdullah Öcalan'a destek amacıyla yapılan eylemde, terör örgütü yandaşlarının taşıdığı pankartlardan birinde silah sembolü yer almıştı. PKK flaması ve terörist başının resimlerini taşıyan örgüt yandaşlarının bu eylemi, örgüte yakın sayfalarca "İsveç gençliğinden işgal eylemi" başlığıyla paylaşılmıştı.

Terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle Türkiye'den NATO'ya girme konusunda veto yiyen Finlandiya da geri adım atmıyor. Terörle arasına mesafe koyamayan Finlandiya'da Parlamento Başkanı Matti Vanhanen yaptığı açıklamada, "Masum insanları iade edemeyiz." ifadelerini kullandı.

İsveç’le birlikte Finlandiya da, Türkiye’nin teröristlerin iade talebine olumlu yanıt vermeyen ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye son 5 yıl içinde, Finlandiya’dan 6’sı FETÖ, 6’sı PKK mensubu olmak üzere 12 teröristin, İsveç’ten de 10’u FETÖ, 11’i PKK mensubu 21 kişinin iadesini istedi. Ancak her iki ülke de Türkiye’nin bu taleplerine olumlu yanıt vermedi.

BMW'den Rus gazı uyarsısı Dış Politika İsveç ve Finlandiya'dan heyet geliyor Dünya Erdoğan'dan Suriye'nin kuzeyine harekât mesajı Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika