Çevre teklifi Meclis'e sunuldu
Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik öngören 31 maddelik yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifle Marmara Bölgesinde yaşanan deniz salyasının önlenmesine yönelik olarak yerel yönetimlere yeni yükümlülükler getirilecek.
Ak Parti, Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis’e sundu.
31 maddelik çevre teklifiyle deniz salyası sorununun yeniden yaşanmaması için yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirilecek. Bu yükümlülükler çevrenin korunması için denizi kirleten deniz araçlarına, deniz kıyısı tesislerine ve denize atık boşaltan tesisler için de geçerli olacak. Ayrıca mevcut cezaların bir kısmının da artırılması öngörülüyor.
Teklif, arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara da bazı avantajlar getiriyor. Başta Marmara Denizi olmak üzere, Marmara Havzası'ndaki illere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu uygulanacak. Bu kapsamda tesis kurma yetkisi ise belediyelere verilecek.
Belediyeler, yasayla belirlenen süre içerisinde proje hazırlamazsa, bu yetki otomatik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Bakanlık, bu masrafları ise ilgili belediyenin kaynağından kesecek. Tesis kurmayanlara idari ceza uygulanacak.
Denizi temizlemeyen belediyelere, Türk Ceza Kanunu'nun “Görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma” maddelerinden suç duyurusu yapılabilecek.
Sanayi atıklarının denize ulaşmasını önlemek amacıyla altyapılar oluşturulacak. Teklifle ayrıca, sanayi tesislerine kirlilik oluşturmama konusunda uyarılar getirilecek ve uymayanlara yaptırım uygulanacak.
Yasa teklifi ile Çevre tesislerinin özel sektör eliyle yaptırılabilmesi için Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet –Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanuna eklenecek. Kanuna eklenen diğer bir madde ile Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığına da aynı model ile depozito düzenlemeleri yapabilme imkanı sağlanıyor.
Öte yandan binalarda “ Bina Kimlik Sertifikası” uygulaması başlayacak. Bu kapsamda; denetlenerek tamamlanan yapıların teknik ve genel bilgilerini içeren Bina Kimlik Sertifikası'nın binalarda bulundurulması zorunlu olacak. Bu binaların 5 yıllık periyotlarla yapı denetim kuruluşları tarafından teknik yönden denetlenmesine kabul etmeyen yapı sahiplerine yaptırım uygulanacak.