Karadeniz gazı 25 yıl yetecek

Karadeniz gazında yeni aşamaya geçiliyor. Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın ilk evredeki üretim miktarı günlük 10 milyon metreküp olarak planlanıyor. Karadeniz’deki kuyuların yaklaşık 25 yıl boyunca konutların ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.

Karadeniz’de 540 milyar metreküp doğal gaz keşfeden Türkiye, bu gazı gelecek yıl evlere ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, çalışmalar üç ayrı fazda yürütülürken, ilk faz çalışmaları kapsamında 10’uncu sondaj kuyusunun açılması hedefleniyor. Kuyu çalışmalarının ardından boru hattı işlemlerine yoğunlaşılması beklenirken, su altı boruları temmuz ayından itibaren döşenmeye başlanacak.

Bölgede, 2. ve 3. fazla ilgili hazırlık ve projelendirme çalışmaları da eş zamanlı olarak devam ediyor. İlk evredeki üretim miktarı günlük 10 milyon metreküp olarak planlanırken, bu üretimin 4 yıl içerisinde günlük 40 milyon metreküpe çıkarılması öngörülüyor.

40 milyon metreküp üzerinden hesap yapıldığında, Karadeniz’deki kuyuların yaklaşık 25 yıl boyunca evlerin ihtiyaç duyacağı bütün gazı üretebilecek kapasitede olduğu hesaplanıyor. Konutları ilgilendiren bu gaz miktarı, toplam tüketimin de %30’una denk geliyor.

Öte yandan, Karadeniz’deki arama ve sondaj faaliyetleri tam gaz devam ediyor. Fatih Gemisi Karadeniz’de Gökçe-1 sondaj kuyusunda, Kanuni Gemisi Türkali-4 sondaj kuyusunda, Yavuz Gemisi de kuyubaşı vanası için planlanan noktada çalışmalarını sürdürüyor.

Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisinin Karadeniz'deki görevi, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin ise İstanbul’daki bakımı devam ediyor. 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelen 4’üncü sondaj gemisi ise hazırlıklar için Mersin’deki Taşucu Limanı’nda bekliyor.

Kira artışına karşı 3 Bakanlık devrede Ekonomi "Beyaz eşyada taksit sayısı artsın" Ekonomi Çin ile Rusya'dan ucuz petrol pazarlığı Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi