BRICS'de Dünya'nın yarısından fazlası toplandı

"Daha adil bir uluslararası yönetim" amacı ile kurulan BRICS'ten (Biriks) genişleme sinyali geldi.Dünyanın en önemli beş yükselen ekonomisi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin öncülük ettiği birliğin dışişleri bakanları zirvesi Çin’in ev sahipliğinde çevrimiçi olarak toplandı. BRICS+(Biriks Artı) formatında 9 ülkeyle genişletilen oturumda dünya nüfusunun yarısından fazlası temsil edildi

BRICS’in dışişleri bakanları zirvesi Çin Halk Cumhuriyeti ev sahipliğinde çevrimiçi olarak toplandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in (Şi Jiping) açılış konuşması yaptığı toplantıya Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi başkanlık etti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ‘ Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ teklifini tekrar gündeme getirdi. Karşılıklı yardımlaşmanın ve kazan-kazan işbirliğini güçlendirmenin hala uluslararası toplamın tarihsel misyonu olduğunu belirten Çin Devlet Başkanı, BRICS ülkelerinin pozitif ve yapıcı bir güç olarak barışı ve istikrarı teşvik etmek üzere esaslı adımlar atmaları gerektiğini söyledi.

BRICS +(Artı) formatında yapılan ayrı bir oturumda ise Arjantin, Mısır, Endonezya, Kazakistan, Nijerya, Suudi Arabistan, Senegal, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanları da toplantıya katıldı.

Dışişleri Bakanları oturumunun açılışını yapan Wang Yi, Xi Jinping’in beş yıl önce BRICS+ işbirliği modelini önerdikten sonra pek çok ülkenin büyük bir destek ve şevkle çalışmalara katıldığını ve BRICS+’nın değerini daha arttırdığını dikkat çekti.

Gelişen ülkelerin geçmişte anti-emperyalist ve anti-kolonyal mücadelede elbirliği yaparak bağımsız kalkınma için yeni bir dönemin kapılarını açtığını söyleyen Wang, bugün de daha geniş bir kalkınma sahası yaratmak için ortaklaşa çabaların arttırılması gerektiğini ifade etti.

Toplantı sonunda BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları imzasıyla 25 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve seçtikleri kalkınma yoluyla demokratik kültürüne saygı duymanın yanısıra terörle mücadelede işbirliği maddeleri dikkat çekti.

Dünya nüfusunun yüzde 41’ini, dünya GSYİH’sinin (Gayri safi yurt içi hasıla )yüzde 24’ünü ve küresel ticaretin yüzde 16’sını temsil eden BRICS'e toplantıya katılan 9 ülkede dahil edildiğinde toplam nüfus, yüzde 51 düzeyine çıkıyor. Yani dünyanın yarısından fazlası BRICS+’da temsil edilmiş olacak.

ABD Venezuela'ya muhtaç oldu Dünya Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı Dünya Rusya'dan müzakere açıklaması Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya