Kripto kumarda büyük vurgun "Cazip" kazanç canından etti

Arkasında hiçbir üretim gücü ve somut varlık bulunmayan, kamunun garantörlük vermediği kripto varlıklar 'geleceğin parası' olarak pazarlanıyor. Küçük yatırımlarla büyük kazançlar elde etmeyi amaçlayanlar önce borsa vurgunları ardından değer çöküşleri ile büyük kayıplar yaşadı. Çöküş ile bilikte tüm birikimini kaybedenlerden canına kıyanlar bile var.

Blokzincir teknolojisi sayesinde ortaya çıkan kripto varlıklar, dünyadaki parasal genişleme sayesinde kaynakların aktığı bir alan olarak son yıllarda öne çıktı.

Arkasında herhangi bir devlet güvencesi olmadığı halde “ para” ve hatta “döviz” muamelesi yapılarak öne çıkarılan bu varlıklarda milyarlarca dolar birikti. Bitcoin öncülüğünde yükselen ve düşen kripto varlıkların herhangi bir üretim gücüne ve somut değere dayanmadığını uzmanlar öteden beri dile getiriyor.

Uyarılara rağmen küçük birikimleri olan kişiler dahi coinlere para yatırdı. Herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan bu piyasalarda alım satım yapmanın yüksek risk içerdiği konusunda yapılan uyarılar çare olmadı. Bu alana kaynaklar akmaya devam ediyor.

Coin piyasaları geçen hafta ise yeni bir krizle çalkalandı. “Luna yangını” olarak kayıtlara geçen olayda 5 Mayıs'ta 87 dolar olan fiyatın 13 Mayıs'ta 0.0005 dolara kadar düştüğü görüldü. Bu düşüşün tetiklemesiyle Bitcoin'in fiyatı da 30 doların üzerinden 26 dolara kadar çekildi. Tüm birikimini kaybedenlerden canına kıyanlar oldu. İstanbul Esenyurt’ta emlakçılık yapan Eyüp Çobanoğlu sattığı evinin parasını kripto para borsasında kaybedince tabancayla intihar etti.

Esasen bu krizlerin yaşanmasının nedeni FED öncülüğündeki merkez bankaları, yani dövizleri kontrol eden bankalar, genişlemeci para politikasını geride bırakıyor. Ekonomik aktörler, yükselen enflasyon karşısında riskli varlıklara daha fazla yatırım yapma eğilimini terk ediyor. Dev ponzi sistemine ilave girişler azalıp düşüş eğilimi başlayınca panik çıkışlar söz konusu oluyor. Geleneksel borsalarda bu yaşandığında düzenlemeye tabi olunduğundan kapatmalar ile işlemler durdurulabiliyor. Ancak coin aleminde bu yapıldığında herhangi bir güvence olmadığından paniğin daha da artması sonucunu getiriyor.

Yükselen enflasyonla birlikte küresel anlamda değişen para politikaları, Huobi Araştırma Enstitüsü'nün de dikkat çektiği üzere Soros türü spekülatif vurgunların yapılmasına kapı açıyor.

Esnaf borcunu ödemekte zorlanıyor Ekonomi Aidat ve güvenlikle ilgili yeni düzenleme yapılacağı belirtildi Siyaset Ziraat Bankası'ndan Tarım Zirvesi Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi