Hal yasasında sona geliniyor

Çalışmaları 3 yıldır süren Hal Yasası’nın Temmuz ayından önce meclis gündemine alınması bekleniyor. Yeni düzenlemede hallerde bir kişinin birden fazla işletmesi olmayacak ve böylelikle tekelcilik sona erecek. Tasarıda, üreticilere yer tahsis edilip vergi muafiyeti getirilmesi de yer alıyor.

Hükûmetin üç yıldan beri çalışmalarını sürdürdüğü Hal Yasası taslağında sona gelindi.

Meclis’in tatile gireceği temmuz ayından önce Meclis gündemine getirilmesi planlanan taslak ile, hallerde âdeta ‘mafya’ diye nitelendirilen yapılanmalara son verilecek.

Yeni düzenlemede Sektör temsilcilerinin, ilgili bakanlıkların ve yerel yönetimlerin önerileriyle, Hallerde bir kişinin birden fazla işletmesi olamayacak.

Ak Parti kurmaylarından yapılan açıklamalar şu şekilde :
Hal yasası taslağı "Kümelenmeye izin verilmeyecek" “Hallerde bir kişinin birden fazla işletmesi olduğunda farklı sonuçlar çıkıyor. Kardeşi, amcası, aile boyu işletmecilik yapıyor. Kimseye fırsat verilmiyor. Tekel oluşması fiyatları etkiliyor. Neredeyse mafyavari bir düzen kurulmuş. Yeni taslak ile hallerde kümelenmeye izin verilmeyecek”

Edinilen bilgiye göre, yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ve üretecinin gelir kaybı, yıllardan beri ihmal edilen Hal Yasa değişikliğinin yeniden gündeme taşınmasına neden oldu.

Hal Yasası ile, üretici kooperatifleri için alan tahsisinin artırılacağı öğrenildi. İlk taslakta hallerin kapasitesinin yüzde 30’unun üretici birlik ve kooperatiflerine yer ayrılması öngörülüyordu ancak şuanda bu oranın arttırılması tartışılıyor.

Hallerdeki üreticilerin ürünlerinin satışında bazı muafiyetler ve teşviklerin de planlandığı belirtiliyor. KDV alınmaması gibi öneriler gündemde.

Teklife göre, büyükşehirlerde yeni alternatif haller de kurulacak. Belediyelere yeni hal kurulması için hazine arazileri dahil, yeni alanlar verilecek. Bu haller kurulurken, belediyelerin üzerindeki yükü hafifletmek için İller Bankası aracılığıyla mali kaynak aktarılması da planlanıyor.

Belediyelerin ağırlığı artırılması planlanan teklifle, hallerin yönetimleri de yeniden şekillendirilecek. Özellikle denetim konusunda yeni önlemler alınacağı ve cezalar öngörüldüğü belirtiliyor.

Yeni Hal Yasası ile zincir marketlerin doğrudan tarladan değil de, hallerden mal alımı yapması da hedefleniyor.

“Cumhurbaşkanımıza sorunlarımızı ilk ağızdan anlatmak istiyoruz” Ekonomi ''Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor'' Ekonomi Fındık sezonu yaklaşıyor Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi