Anatoli Karpov'un dünya satranç şampiyonluğu (3 Nisan 1975) | Prof. Dr. Haluk Eraksoy yazdı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, geçmişte 3 Nisan tarihine ait bir konuyu sosyal medya hesabından yazdı. İşte Prof. Dr. Haluk Eraksoy'un Anatoli Karpov'un dünya satranç şampiyonluğu ile ilgili yazdığı yazı...

Haberin devamı için tıklayınız

Rus Büyük Usta (GM) Anatoli Karpov, kendisiyle oynamak için ileri sürdüğü istekleri reddedilen Bobby Fischer'in yerine, 48 yıl önce bu gün hükmen dünya satranç şampiyonu oldu (3 Nisan 1975)

DÜNYA SATRANÇ FEDERASYONU’NUN KURALLARINI TANIMASI İÇİN FISCHER’E VERDİĞİ SÜRE DOLDU

Dünya Şampiyonu Fischer’in, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE)’nun her iki oyuncuya verdiği sürenin sonunda FIDE kurallarını tanımayacağını açıklaması karşısında, FIDE Başkanı Hollandalı Max Euwe, Fischer’in unvanının geri alındığını ve yeni dünya şampiyonunun Karpov olduğunu ilan etti. Fischer, Karpov'la yapacağı unvan maçı için birtakım koşullar ileri sürmüştü. Yalnız 10 galibiyeti (beraberlikler sayılmaksızın) önce kim alırsa, maçı onun kazanmış sayılmasını değil; skor 9-9’a geldiği takdirde, unvanın kendisinde kalmasını da istemişti. FIDE, Fischer’in bu isteklerini reddetmiş ve maçı FIDE kurallarına göre yapacaklarını kabul etmeleri için her iki oyuncuya 1 Nisan 1975’e kadar süre vermişti.