Sayıştay belediye raporunu açıkladı: İBB borç batağında

Sayıştay, Belediyelere yönelik 2021 denetim raporunu tamamladı. Denetim raporlarında dikkat çeken bulgular arasında “borçlanmada sınırın aşılması, işe alımlarda liyakat ve kariyer ilkelerinin zedelenmesi ve uygunsuz ihale”gibi maddeler yer aldı. İşte rapordaki o belediyeler…

Sayıştay, İl ve ilçe belediyeleri ile beldeler hakkında 2021 denetim raporunu yayımladı. Sayıştay raporunda öneri ve uyarılar yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkındaki raporu, idarenin 2021 yılında faiz dahil iç ve dış borç stok tutarının, yasal sınırın üzerinde gerçekleştiği bulgusuna rastlandı.

2021 yılına ait borç stok tutarı 32 milyar 354 milyon 281 bin 395 TL olmasına rağmen, İdarenin 2021 yılı borç stok tutarı 51 milyar 386 milyon 586 bin 455 TL olarak tespit edildi. İBB’nin 2021 yılı borç stoku tutarı, borçlanma sınırının 19 milyar 32 milyon 305 bin 59 TL üzerinde çıktı.

Sayıştay, “İdare tarafından borçlanma sınırına riayet edilmesi ve mevcut borç stoku tutarının, borçlanma sınırının altına çekilene kadar yeni bir borçlanmaya gidilmemesi gerekmektedir” Dedi ancak İBB’nin 250 milyon euroluk kredi anlaşması yaptığı biliniyor.

Sayıştay'ın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi denetim raporunda da, 657 sayılı Kanun’un belirttiği kariyer ve liyakat ilkelerini zedeleyen işe alımlar yapıldığı belirtiliyor.

Raporda, “İdarenin yönetici kadrolarına yaptığı atamalar incelendiğinde; 35 sözleşmeli personelin 12’sinin şube müdürü (birim sorumlusu adı altında), 23’ünün ise şef olarak tedviren görevlendirildiği görülmüştür” dendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi raporunda ise, hizmet alımı yolu ile temin edilen 198 aracın 11'inin mevzuata aykırı olarak kiralandığı ifade edildi. Kiralanan altı aracın da genel sekreter yardımcıları ile başkan danışmanlarına, böyle bir uygulama olmamasına rağmen makam aracı olarak tahsis edildiği vurgulandı.

Amasya Belediyesiyle ilgili hazırlanan raporda, idarenin sorumluluğunda ve mülkiyetinde olan bazı taşınmazların ihale yapılmaksızın encümen kararı ile kiraya verildiği tespit edildi. Buna göre, Amasya Belediyesine ait 208 taşınmaz, ihaleye çıkmadı, encümen kararı ile doğrudan kiraya verildi.

Şentop'tan fezleke yorumu Siyaset Merkezefendi'de eşitlik birimine CKD'den tepki Siyaset Akşener'den yargıya İmamoğlu tehdidi Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset