Perinçek'ten İyi Parti'ye 13 maddelik gündem sorusu

İyi Parti heyetinin kamuoyunda tepki çeken ABD turu devam ediyor. Heyette yer alan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, ziyaretle ilgili 13 maddelik bir bildiriye işaret etti.

Türkiye seçim sürecine giderken CHP ve ortağı İyi Parti’nin, Amerika Birleşik Devletleri’ne peş peşe ziyaretleri tartışma yarattı.

İyi Parti’nin devam eden ABD ziyareti, gizlilik içinde planlandı. Türk kamuoyu, ziyareti heyet Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiğinde öğrendi. Ziyaretin programı ve ABD’de kimler görüşüleceği açıklanmadı.

Heyete başkanlık eden İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, ziyaretin amacının “ABD ile ilişkileri düzeltmek” olduğunu söylemiş, Türk-Amerikan ilişkilerine dair 13 maddelik bir bildiriye işaret etmişti. İyi Parti’nin tespit ettiği 13 maddenin neler olduğu ve ABD’lilerle ele alınacak çözüm stratejisinin ne olduğu ise açıklanmadı.


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İyi Parti’nin kamuoyunun bilgisi dışında gizililik içinde yürüttüğü ABD ziyaretine tepki gösterdi. İyi Parti yönetimine söz konusu 13 maddeyi açıklama çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığında da temaslarda bulunan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan’ın işaret ettiği 13 maddelik bildiri, 2003 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile yaptığı “2 sayfa 9” maddelik gizli anlaşmayı akıllara getirdi.

Söz konusu anlaşma, PKK’ya askeri operasyonların durdurulması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asker ve silah gücünün daraltılması, güneydoğu'daki belediyelere özerklik verilmesi ve federasyona geçiş gibi, Türkiye’nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden bir dizi taahhüt yer alıyordu.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak ismi sıkça gündeme gelen Abdullah Gül, anlaşmayla ilgili olarak, "ABD Dışişleri Bakanı Powell’la ‘2 sayfa 9 maddelik’ bir plan üzerinde anlaştık... Ama ben her yaptığımı açıklayamam ki!.. Gizli olan bir sürü gelişme var!...” ifadelerini kullanmıştı.

Gizli anlaşmanın içeriğini Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 13 Temmuz 2003’de bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmuştu.

Ümit Özdağ'ın FETÖ ilişkisi ifşa oldu Siyaset ''Kaynaklar üretime gençliğe ve millete ayrılsın'' Siyaset Soylu'dan Fincancı'ya kimyasal silah tepkisi: 'Operasyon çocuklarını devreye sokuyorlar' Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset