Lozan Antlaşması 2023'te bitecek mi?

Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedi olan Lozan antlaşması 2023 yılında yeniden gündem oldu. Antlaşmanın 2023 yılında sona ereceği, içerisinde gizli maddelerin bulunduğu iddiaları antlaşmanın 100. yılında tartışma konusu oldu. Peki böyle bir şey mümkün mü?

HABER: YASİN EMRE GÖK

Yeni yılın ilk dakikalarından itibaren tarihi bir tartışma yeniden gündeme geldi... O da neydi. 2023, yani Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İsviçre'de 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın 100'üncü yılı olmasıydı...

Kurtuluş Savaşı'mızda kazandığımız zaferin ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşmaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri katıldı.

PEKİ LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ ÖNEMİ NEYDİ?

Lozan Antlaşması 23 Nisan 1920'de Anadolu'da kurulan yeni Türk devletinin zaferini tescil eden antlaşmaydı. Bu antlaşmayla birlikte Türk milletini esarete mahkum eden Sevr antlaşması yırtılıp atılmış, Türk milletinin bağımsız ve başı dik yaşama iradesi emperyalist devletlere kabul ettirilmişti.

Lozan'la birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları kesinleşmiş, Osmanlı borçları, kapitülasyonlar, azınlıklar gibi meselelerin çözümü tanımlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşması, Kurtuluş Savaşı’nı bitiren, yeni kurulan cumhuriyetin kayıtsız ve şartsız olarak bağımsızlığını müjdeleyen hukuki bir belgedir.

Öte yandan dönem dönem Lozan Antlaşması’nın 2023’te sona erdiği ve gizli maddeleri olduğu iddia edilmişti. Lozan'da kazanılan zafere gölge düşürmeyi amaçlayan bu iddialar Türk milletinin geniş kesimleri tarafından gülünç olarak tarif edildi. Kurucu nitelikte olan uluslararası bir antlaşmada gizli maddelerin olduğu iddiası devlet düzeyinde de yalanlandı:

- Gizli madde yok lozan antlaşmasinda Böyle bir şey söz konusu değil. 

Konu, CİMER'e de soruldu. CİMER, tartışmalara tekrar açıklık getirdi.

Gülünç iddialar arasında Türkiye'nin Lozan'daki sözde gizli madde yüzünden bor madenini çıkaramaması da yer alıyordu. Bu iddialar da Enerji Bakanlığı'nın verileriyle yalanlandı. Bakanlık verileri, Türkiye’nin yıllardır en yüksek bor ihracatı gerçekleştiren ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Türkiye, iddiaların aksine doğal gazda da kaynaklarını halihazırda kullanıyor.

Lozan Antlaşması 100. yılında ne iptal oldu ne de gizli maddeler ortaya çıktı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti, aynı 100 yıl önce olduğu gibi 100 yıl sonra da başta ABD olmak üzere emperyalistleri dize getirmeye devam ediyor.

Lozan Antlaşması'nın maddelerine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

AYM kararı CHP ve HDP'yi rahatsız etti Siyaset Vatan Partisi'nden Altılı Masa'ya Cumhuriyet tepkisi Siyaset Adana Belediyesi'nden yeni işçi kıyımı Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset