HDP'nin kapatılması davasında ara karar: HDP'yi kimler koruyor?
AYM Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini "tedbiren" kabul etmesine ilişkin kararı yayınladı. Karar 9 evet oyuna karşılık 6 hayır oyu ile alındı. Hayır oyu verenler arasında Abdullah Gül'ün atadığı AYM Başkanı Zühtü Arslan da var.
PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin hesapları tedbiren donduruldu.
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini 5 Ocak'ta görüştü. Yüksek mahkeme hesaplara "tedbiren" bloke konulmasına karar verdi.
Karar AYM'nin internet sitesinde yayınlandı. Buna göre, heyet önce tedbir talebi hakkında karar verilmeden HDP'nin savunmasının alınmasını görüştü. 15 AYM üyesinden 8'inin oyuyla savunma alınmasına gerek olmadığına hükmedildi.
Çoğunluğun bu görüşüne, AYM Başkan Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üyeler Engin Yıldırım, Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ile Selahaddin Menteş katılmadı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bu oylamanın ardından bloke konulması kararını görüştü. Bu karar da oy çokluğuyla alındı. 9 AYM üyesi HDP'nin hesaplarına bloke konulmasına "evet" derken 6 üye karşı çıktı.
Oy çokluğuyla HDP'nin hesapları donduruldu. Terör örgütünün siyasi uzantısına 30 gün savunma süresi verildi. Savunmanın ardından AYM tedbir kararını yeniden gözden geçirecek.
Bu karara, Başkan Zühtü Arslan, üyeler Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ile Selahaddin Menteş karşı oy kullandı.
Peki, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin hesaplarına bloke konulmasına karşı oy kullanan AYM üyeleri kim? HDP kapatma davasını “iş yükü” gerekçesiyle bekleten AYM Başkanı Zühtü Arslan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atadığı isimlerden. Arslan, Polis Akademisi Başkanlığı’ndan yüksek yargıya atandı.
Arslan, PKK açılımı sürecinde FETÖ ve HDP ile Polis Akademisi’nde “Kürt Çalıştayı” düzenlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arslan’ın Polis Akademisi Başkanlığı döneminde aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'inin FETÖ’cü olduğunu ve ihraç edildiğini açıklamıştı.
"Işıklar yanıyor" tehditleri yapan AYM üyesi Engin Yıldırım da 2010’da yine Abdullah Gül tarafından atandı. Yıldırım, terör tutuklusu Selahattin Demirtaş hakkında tartışmalı bir karara imza attı. Demirtaş'ın tutukluğunun sonlanması için yaptığı başvuru oy çokluğuyla reddedildi. Demirtaş lehine tek oy kullanan isim ise Engin Yıldırım oldu.
Bloke kararına karşı çıkan AYM üyelerinden Yusuf Şevki Hakyemez de Anayasa'nın ilk 3 maddesini hedef almış, özeklik önermişti. Stratejik Düşünce Enstitüsü adına rapor hazırlayan Hakyemez, yeni Anayasa'da Devrim Kanunları'na yer verilmemesi gerektiğini de belirtti.
HDP'nin hesaplarına bloke kararına karşı çıkan AYM üyeleri Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez terörden tutuklu Osman Kavala'ya hak ihlali yönünden oy kullanan isimlerden
AYM üyeleri Recai Akyel ve Selahattin Menteş PKK yandaşlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sözlerini de "ifade özgürlüğü" olarak tanımlamıştı.
Mehmetçiğin operasyonlarını hedef alan PKK ve FETÖ bağlantılı "Barış Akademisyenleri'nin başvurularında da yine benzer isimler karşımıza çıkıyor. 2019 yılında verilen hak ihlali kararına o dönem AYM üyeleri Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu ve Selahattin Menteş karşı oy kullandı.
HDP bloke oylamasında savunma alınmasına gerek duyan Hasan Tahsin Gökcan da bugüne kadar Osman Kavala'ya hak ihlali gibi skandal kararlara imza atan isimler arasında yer aldı.