ABD tayin etti: İmamoğlu görevine başladı

Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ceza almasının ardından Altılı Masa İstanbul Saraçhane'de miting düzenledi. Bir süredir ABD, adaylık konusunda İmamoğlu ve Akşener'i işaret ediyordu ABD altılı masaya cumhurbaşkanı adayını tayin etmiş oldu.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaretten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Verilen cezayla birlikte mağduriyet şemsiyesi altına sığınan İmamoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le bir araya geldi. Akşener ve İmamoğlu'nun kararı sevinçle karşıladığı görüldü.

Devlet kurumlarına hakaret etmesi sonucu İmamoğlu'na verilen cezanın ardından altılı masadaki adaylık tartışması da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Rand raporunda İmamoğlu'dan "Erdoğan'ın rakibi" olarak bahseden ABD, mahkeme kararına yaslanarak cumhurbaşkanı adayını tayin etmiş oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD, İngiltere ve Almanya'ya yaptığı gezilerle emperyalist Batı merkezlerini kendi adaylığı için ikna etmeye çalışıyordu. Bu gelişmeyle birlikte ABD, altılı masanın adayını belirleme hamlesi yaptı.

İmamoğlu ve Akşener, kararın açıklanmasıyla birlikte Saraçhane'de konuştu. İkilinin yaptıkları konuşma adaylık konuşması olarak yorumlandı.

İmamoğlu, altılı masa liderlerinin katılımıyla yapılan mitingde de adaylık konuşması yaptı. "Altılı masanın en çalışkan neferi olacağım" diyen İmamoğlu, dışarıdan fon bulduklarını da belirtti.

Saraçhane'deki mitingde altılı masanın diğer liderleri de konuştu. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, konuşmasında Selahattin Demirtaş'a da selam gönderdi.

Kürsüye çıkan Akşener ise Kılıçdaroğlu'nun "İmamoğlu, 16 milyon İstanbullunun iradesidir" vurgularına karşı "85 milyon" vurgusu yaptı. Akşener, "burası bir sonraki seçimin provası İmamoğlu'nun arkasında 85 milyon var" dedi.

Mahkeme kararının açıklanmasının ardından İmamoğlu'na batı merkezlerinden de destek geldi. CIA'nın Türkiye'deki önemli isimlerinden Henri Barkey , ABD ve Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ekrem İmamoğlu davasına ilişkin yazılı açıklama ile tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı , "iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise “Ekrem İmamoğlu hakkında bugün verilen karar demokrasi adına büyük bir gerilemedir. Bu, siyasi tartışmalar ile yaşıyor. İfade özgürlüğü, özellikle seçim kampanyalarında adil rekabet için en önemli kılavuzdur” dedi.

Öte yandan RAND Corporation raporunda ve Chatham House etkinliklerinde de sık sık ismi geçen İmamoğlu yabancı misyon temsilcileriyle de sıkı temas halindeydi.

Firari CIA Ajanı Henri Barkey İmamoğlu’na destek mesajları atarken Osman Kavala ve Demirtaşı’da aklamayı unutmadı.

İngiliz basınından gelen yoğun destek de gözlerden kaçmadı. Financial Times ve Independent gibi basın organları da "İmamoğlu'nun siyasi talihi bazen Erdoğan'ınkini andırıyor", “Erdoğan'ın en popüler rakibi İmamoğlu” şeklinde başlıklar attı.

PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP’nin tutuklu eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş destek vermekte gecikmedi. Demirtaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “. Oldu olacak, Ekrem Bey’i Pınarhisar Cezaevi’ne de koyun ki akıbeti aynı olsun” dedi.

Benzer bir açıklama da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve davada İmamoğlu’nun avukatlığını yapan Bülent Arınç’tan geldi.

Hükümet kanadından açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise "Biz kimsenin yasaklanmasını istemeyiz. Karar kesin değil, siyasi bir tiyatro izliyoruz” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, senaryosu önceden yazılmış bir operasyon diyerek altılı masa içindeki çelişkilere vurgu yaptı.

Kılıçdaroğlu yine Dermirtaş'a sahip çıktı Siyaset ABD’den Ekrem İmamoğlu kararı açıklaması Siyaset İmamoğlu'nun aldığı ceza ile ilgili AK Parti'den açıklama Siyaset Zeytin sahaları yasadan çıkarıldı Siyaset