Alevi Vakıflar Federasyonu: ''Ali'siz Alevilerle aynı çatı altında duramayız''

Alevi Vakıflar Federasyonu, devletin cemevleriyle ilgili yasal düzenlemesine karşı olan yedili platformdan ayrıldığını duyurdu. Ayrıca 25 Aralık buluşmasına katılmayacağını açıkladı. Öte yandan platformun HDP'den milletvekilliği sözü aldığı öğrenildi.

Alevi Vakıflar Federasyonu aldıkları önemli kararı kamuoyuyla paylaştı.

Federasyon, devletin cemevleriyle ilgili yasal düzenlemesine karşı olan yedili platformdan ayrıldığını duyurdu. Platformun 25 Aralık Pazar günü İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi'nde düzenlenecek olan "Büyük Alevi Kurultayı"na katılmayacağını ilan etti.

Federasyonun, PKK'nın Meclis'teki HDP’ye yakın çizgisiyle bilinen Demokratik Alevi Dernekleri’nin platforma dahil edilmesi nedeniyle çekildiği öğrenildi. Demokratik Alevi Dernekleri, son dönemlere kadar Alevi dernekleri tarafından bilinçli bir şekilde uzak tutuluyordu.

Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan 7 Aralık’ta yayınladığı bildiride “25 Aralık’ta yapılacak olan Alevi Kurultayına katılmayacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.” ifadelerini kullanmıştı. Ocakzadeler Meclisi Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, kurultayı düzenleyenlerin İslam’a, Aleviliğe ve Türkiye’ye karşı fitne peşinde olduklarını vurgulayarak buluşmaya katılmama çağrısı yapmıştı.

"ALİ’SİZ ALEVİLERLE AYNI ÇATI ALTINDA DURAMAYIZ"

Alevi Vakıflar Federasyonu Saymanı Dr. Ali Ulu ise birliktelik içindeki bazı federasyon başkanlarının HDP’den milletvekilliği sözü aldığını öne sürdü. "Alisiz Alevilik" diye tarif edilen Aleviliğin İslam’ın dışında olduğunu savunan yaklaşımdan da rahatsız olduklarını kaydetti:

- Yedi kurum bir çatı altında toplanmıştık. Hatta konfederasyon olma planımız vardı. Yol da almıştık. Ancak kısa bir süre önce Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez aramıza Demokratik Alevi Dernekleri'ni getirdiler. Demokratik Alevi Dernekleri gündeme gelince Kartal Cemevi’nde bir toplantı yaptık. Orada tavrımızı açıkça koyduk. Alevi Vakıflar Federasyonu olarak beraber hareket etmeyeceğimizi bildirdik. Çünkü çizgimiz bellidir. Terörize olmuş gruplarla hiçbir zaman beraber olmayız. Yıllarca mücadele ettiğimiz ‘Ali’siz Alevilerle aynı çatı altında duramayız’ dedik.

Ulu, “Yapılanın HDP’nin bayraktarlığı olduğunu söyledim. ‘İnancımızı ve yolumuzu güncel siyasete kurban etmeyiz’ dedim ve AVF olarak ayrıldık.” ifadelerini kullandı.

"HDP BAYRAKTARLIĞI YAPILIYOR"

Ulu, adı geçen kurum temsilcilerinin HDP’den aldıkları vekillik sözüne ilişkin de konuştu:

- Seçim süreci gelince üç isim genel başkanlıktan istifa edip ayrılacak. Söz almışlar. HDP içinde Alevilere, federasyon başkanlarına altı kontenjan veriyorlar. Bu kontenjanlara bunlar girdiler. Ayrılarak doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz. Çok yanlış yoldalar.
Altılı Masa'da neler oluyor? Siyaset Perinçek ve Bahçeli, Akşener'in maskesini indirdi Siyaset Dr. Doğu Perinçek: "ABD adayını belirledi" Siyaset CHP belediye işçilerine sırt çevirdi Siyaset Vatan Partililer bayramlaştı! Siyaset MHP ve İyi Parti arasında "evine dön" tartışması Siyaset Bahçeli'den İyi Parti'ye bir çağrı daha Siyaset CHP-İyi Parti gerginliği tırmanıyor! Siyaset Sezgin Tanrıkulu da değişim kervanında Siyaset İstanbullu 4,5 senedir çile çekiyor! Siyaset İşte İmamoğlu'nun dört yıllık karnesi! Siyaset Altılı masa ittifak yapacak mı? Siyaset