Uzmanlar uyardı! O ilaçlar bir çok ülkede yasak Türkiye'de serbest

İngiltere Yüksek Mahkemesi, ergenlik baskılayıcıların cinsiyet uyumsuzluğu halinde rutin kullanımının yasaklanmasını onayladı. Türkiye’de ise 18 yaş altındaki çocuklara bu ilaçlar reçeteyle verilebiliyor. Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar, “Bu ilaçların rutin kullanımı yasaklanmalı.” dedi.

Abone ol

Cinsiyet geçişine kapı açan ilaçlar, Türkiye'de serbest.

Aydınlık’ın haberine göre, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ergenlik baskılayıcıların cinsiyet uyumsuzluğu halinde rutin kullanımının yasaklanmasını onayladı. Türkiye’de ise çocuk endokronoloji uzmanları uygun görmeleri halinde 18 yaş altındaki çocuklara bu ilaçları reçete edebiliyor.

LGBT dernekleri de ilaçların kullanımı, hatta geri ödeme listesine alınması için faaliyet yürütüyor.

İngiltere sağlık otoritesi, cinsiyete uygun olmayan davranışların küçük çocuklar arasında yaygın olduğuna ve normal gelişimin parçası olabileceğine dikkat çekti. Bir çalışma grubu oluşturuldu. Grup, bu ilaçların uzun vadeli sonuçlarına ilişkin yeterli kanıt olmadığını rapor etti.

İngiltere, Galler ve İskoçya'da hekimlerin 18 yaş altına yeni reçete yazmaları kısıtlandı. LGBT dernekleri konuyu yargıya taşıdı. İngiltere Yüksek Mahkemesi, sağlık otoritesini haklı buldu.

Mahkeme, geçen pazartesi kararını açıkladı. Olağanüstü hal yasağı şeklinde uygulanan kısıtlama yeni hükümet tarafından kalıcı hale getirilebilecek.

Türkiye’de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2017 yılında yayınladığı Cep Kitabı’nda, ergenlik baskılayıcılar, ‘tedavinin etkinliğine ilişkin bir kanıt olmaması’ tespitine rağmen bir seçenek olarak sunuluyor.

Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar, ergenlik baskılayıcıların hekim kontrolü dışında merdiven altı kullanıldığına da rastladığını söylüyor. Tehlikeye ve risklere karşı uyarıyor.

Bayraktar, bu hormon ilaçlarını bazı Avrupa ülkelerinin ve ABD’de 20’yi aşkın eyaletin rutinde yasakladığını hatırlattı. “Türkiye’de de bu ilaçların rutin kullanımı yasaklanmalı” dedi.

Bayraktar’a göre hormon ilaçlarının eczanelerden reçetesiz olarak satışı yasaklanmalı veya denetlenmeli. Ebeveynlere doğru rehberlik yapabilmeleri için de aile hekimlerine cinsiyet kimliği gelişimi konusunda eğitimler verilmeli.

Sıcak havalarda klima tehlikesi Sağlık Uzmanlar uyardı! Sıcaklarda mide gribi olabilirsiniz Sağlık Patatesi böyle yemek organları zehirliyormuş! Sağlık Uzman doktor uyardı: Yüksek sıcaklık kalp krizini mi tetikliyor? Sağlık