Strep A enfeksiyonu nedir?

İngiltere'de bu yıl içerisinde Strep A bakterilerinin neden olduğu hastalık vakaları 5 kat artarken 9 çocuk yaşamını yitirdi. Uzmanlar hastalığın küresel olarak yayılmasına ilişkin uyarı geldi. Peki, Strep A enfeksiyonu nedir, semptomları neler?

Abone ol

Strep A, Türkiye’de “beta” olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” adındaki bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. 

SEMPTOMLARI NEDİR?

Strep A, çeşitli hastalıklara neden olabilir. Ama tipik olarak boğaz enfeksiyonuna neden olur. Bir çocuğun ateşi, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü varsa; doktor muayene ettiğinde bademciklerde büyüme, kızarma ve üzerinde beyaz iltihap birikimi tespit etmişse düşünülen enfeksiyon çoğu zaman Strep A olabilir.

NASIL TESPİT EDİLİR?

Semptomlar varsa, enfeksiyonun tespiti için iki test yöntemi var.

Birincisi boğaz kültürü alınması. Kesin sonuç verir ve 24-48 saat arasında sonucu belli olur.

“Strep A testi” olarak da bilinen hızlı antijen testi ile kısa sürede sonuç almak mümkün. Ancak bazen negatif sonuçları yanıltabilir. Hızlı antijen testi ile birlikte boğaz kültürü de yapılırsa kesin sonuç elde edilir.

DSÖ'den antibiyotik uyarısı Sağlık Bakan Koca'dan MHRS randevularına ilişkin uyarı Sağlık Uykuda bunlara dikkat: Parkinsonun habercisi olabilir Sağlık Dr. Connolly'den Türk sağlık sistemine övgü Sağlık