Küflenmiş turşuya ne yapılmalı? Küflenmiş turşu yenir mi? Küflenmesi nasıl önlenir?
Turşu, her mevsimde rağbet gören fakat kış aylarında özellikle tüketilen bir tat olarak karşımıza çıkar. Ancak bazı zamanlarda turşu küflenmeye meyillidir. Küflenmiş turşuya ne yapılmalı? Küflenmiş turşu yenir mi? Küflenmesi nasıl önlenir?
Turşuların hızlı bozulması, erimesi veya küflenmesi, turşu sevenleriüzen sorunlar arasındadır. Ancak, turşunun küflenmesinin nedeni ve nasıl önüne geçilebileceği hala merak konusu. Peki, küflü turşu zararlı mıdır ve tüketilebilir mi? Detaylar haberimizde!
KÜFLENMİŞ TURŞUYA NE YAPMALI?
Küflenmiş turşu, sebzelerin fermantasyonu sırasında oluşan ve küf mantarlarının üremesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Küf mantarları, sebzelerin yüzeyinde ve içinde üreyerek, turşunun rengini, kokusunu ve tadını değiştirir. Küflenmiş turşu, insan sağlığı için tehlikelidir. Küf mantarları, toksin üreterek gıda zehirlenmesine dahi neden olabilir.
TURŞU NEDEN KÜFLENİR? NASIL ANLARIZ?
Bir turşunun küflenmiş olduğunu turşunun renginden anlayabiliriz. Eğer turşu rengi beyaz, yeşil veya siyahsa turşu bozulmuştur. Küflenmiş turşunun ayrıca kokusu da kötüleşir. Bozulmuş olan turşunun tadı acı veya ekşi olabilir. Peki turşunun bozulma sebepleri nedir? Öncelikle sebzeler taze değilse bozulur. Ardından turşu yeterince tuzlu değilse bozulmalara açıktır. Kurulan turşu steril ortamda değilse ve uygun koşullarda saklanmadıysa yine küflenir.
KÜFLENMİŞ TURŞU YERSEK NE OLUR?
Küflenmiş turşu, insan sağlığı için tehlikeli olabileceğinden, kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş turşunun tüketilmesi durumunda, mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda, doktora başvurulması tavsiye edilir. Küflenmiş turşunun kavanozundan çıkarılıp, geri kalan turşunun tüketilmesi de tavsiye edilmez. Çünkü küf mantarları, turşunun tümüne yayılmış olabilir.
TURŞU KURARKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?
Turşu kurarken dikkat etmeniz gereken önemli faktörler bulunmaktadır. İlk olarak, turşuların sıcak bir ortamda bekletilmemesi önemlidir, çünkü bu durum turşuların kolayca küflenmesine ve yumuşamasına neden olur. Turşunun istenen kütür kütür kıvamını korumak için uygun sıcaklık koşullarını sağlamak gereklidir.