Karın ağrısı için hangi doktora gidilmeli? Uzmanlar ve tanı süreci!
Karın ağrısı, kişinin karın bölgesinde hissettiği ağrılı veya rahatsız edici bir duygudur. Bu ağrı, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir ve hafif, orta veya şiddetli olabilir. Ayrıca bu ağrı bazen ciddi tıbbi sorunların belirtisi olabilir. Peki, karın ağrısı için hangi doktora gidilmeli?
Karın ağrısı, karın bölgesinde hissedilen rahatsızlık, sızı veya acıdır. Bu ağrı genellikle çeşitli organlardaki rahatsızlıklar veya hastalıkların bir belirtisi olabilir. Karın ağrısı, sindirim sorunları, enfeksiyonlar, üriner sistem sorunları, kas veya bağırsak problemleri gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Karın ağrısı için hangi doktora gidilmeli?
KARIN AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?
Karın ağrısının olası nedenleri vardır. Bu olası nedenler sindirim sistemi hastalıkları kaynaklı yani mide ülseri, gastrit, reflü, divertikülit, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı, ülseratif kolit, pankreas iltihabı, safra kesesi taşları, safra kesesi iltihabı, gastroenterit olabilir. Karın ağrısının diğer sebebi üriner sistem hastalıkları kaynaklı olabilir yani böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu. Ayrıca karın ağrısı sebebi cinsel yolla bulaşan hastalıklar olabilir yani klamidya, bel soğukluğu, frengi.
HASTALIK TÜRLERİNE GÖRE DOKTOR SEÇİMİ!
Yaşanılan karın ağrısı türüne göre doktor seçimi yapılmalıdır. Bu yüzden kişide şiddetli ve dayanılmaz ağrı, ateş, bulantı, kusma, ishal, idrarda kan veya koyu renk idrar gibi belirtiler eşlik ediyorsa ve ağrı aniden ortaya çıktıysa, ayrıca ağrının nefes almakta veya yürümekte zorluğa neden olması durumu varsa bu durumda kişide apandisit, safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı, bağırsak tıkanıklığı gibi cerrahi müdahale gerektiren durumların ağrısı olabilir bu yüzden bir genel cerraha gidilmelidir.