Basın kartı komisyonunda değişikliğe gidildi: Üye sayısı 19'a çıkacak,sendikacı ve gazeteciler yer alacak
Basın Kanununda değişikliği içeren kanun tekfinin 12 maddesi daha kabul edildi. Ayrıca Basın Kartı Komisyonunun 9 üyeden oluşmasını içeren teklif maddesindeki üye sayısı da 19'a çıkarıldı.
Meclis Genel Kurulu’nda, basın kanunu teklifinin 3’üncü maddesinden itibaren görüşmelere devam edildi.
Teklifin 12 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, yayım durdurma yaptırımı internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak.
Teklifin 5'inci maddesindeki değişiklikle cezaya uymayan internet siteleri, Basın İlan Kurumu yerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenecek. Başsavcılık, 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek.
2 hafta içinde eksiklik yerine getirilmezse Cumhuriyet Başsavcılığı, internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla asliye ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme en geç 2 hafta içinde kararını verecek. Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak.
Teklifle basın kartı başvurusu, niteliği ve türleri de belirlendi. Buna göre, basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek.
Basın Kartı Komisyonu 19 üyeden oluşacak. Komisyonda, Başkanlığı temsilen 3 üyenin yanı sıra, işçi sendikası şeklinde faaliyet gösteren sendikalardan basın kartı sahibi üyesi en fazla olan sendika tarafından belirlenecek 2 üye bulunacak. İletişim fakültesi dekanları veya basın kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek 3 üye de komisyonda yer alacak.
Üyelerin görev süresi 2 yıl olacak. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilecek. Komisyon, başvuru sahibinin niteliklerini, mesleki çalışmalarını, eserlerini, ödüllerini değerlendirerek basın kartı taşıyıp taşımayacağına karar verecek.