WhatsApp İsviçre ordusunda yasaklandı: Yakışan yapıldı ancak yetersiz!

Massimiliano Arif Ay Yazar ulusalkanaliletisim@gmail.com

Massimiliano Arif Ay, İsviçre Komünist Partisi Genel Sekreteri

İsviçre Ordusu, ulusal egemenliği sözde savunursa da aslında NATO ile bütünleşmeye devam etmektedir. Yine de 2022'nin başında yakışan yapıldı ve "WhatsApp" yazılımının kullanılması yasaklandı. Sonunda!

ABD mesajlaşma uygulamasının güvenirliğindeki sorunlar yıllardan beri bilinmekte, öyle ki İsviçre Ulusal hükümetinin yedi bakanına da bu durum bildirildi. Öte yandan İsviçre Ordusu, subaylarının yabancı hükümetler ve hatta suç örgütleri tarafından kolayca kontrol edilebilen ortak bir ticari uygulama yoluyla dahili ve dolayısıyla kendi içinde ulusal güvenliğe duyarlı belgeler göndermelerine izin vermeye devam etti.

Artık silahlı kuvvetlerimiz - on yıldan beri bir seçenek olarak var olmasına rağmen! - İsviçre üretimi, İsviçre sunucularını kullanan ve üstün güvenlik sağlayan ücretli "Threema" mesajlaşma uygulamasını kullanacak.

"WhatsApp", Vaşington yetkililerinin kullanıcı verilerine erişmesine izin veren ABD Bulut Yasası'na tabi olduğu için, savunma politikalarından bir nebze anlayan bütün uzmanlar için kesin bir sorundur: belki de Pentagon'un iki dudağının arasından kaçınması gereken Genelkurmay ve İsviçre Savunma Bakanlığı üstünde artık daha az baskı ve daha az gecikme umabiliriz!

Bununla birlikte, başka bir noktaya da dikkat gösterilmelidir: telekomünikasyon şirketleri tarafından müşterilerine ağ erişimi sağlamak için kullanılan teknoloji bileşenleri büyük ölçüde Amerika'nın elinde bulunmaktafır ki bu durum önemlidir, ancak İsviçre Ordusunun tepesi konuyu önemsizleştirmeye devam etmektedir. Aslında, subaylar ve askerler görevdeyken özel sivil cep telefonlarını kullanmaya devam ettikleri sürece, "Threema" bile yeterli olmayacaktır: her güvenliği geçmek için bir yedek veya hükümet yazılımı yeterli olacaktır.

İsviçre Komünist Partisi, ordunun (minimalist) “WhatsApp" dan vazgeçme kararını destekler: ülkemize tedarik edilen neredeyse tüm silah sistemlerinin -sadece gelecekteki F-35A uçakları değil-yurtdışından, yani NATO komuta merkezlerinden kontrol edilen teknolojik ve bilgisayar kısıtlamalarına maruz kaldığını düşününce sadece bir mesajlaşma hizmetinin kullanılmasının sona ermesiyle huzura ermek olası değildir.

NATO, AB ve ABD ülkelerinin, İsviçre'nin daima iyi ilişkiler geliştirmeye çalıştığı Avrasya ülkelerini kışkırttığını gözler önüne seren yeni “Soğuk Savaş" bağlamıyla karşı karşıya kaldığımızda tarafsızlığımızı korumak ve – İsviçreli Komünistler silahlı kuvvetleri her zaman hassas olsalar da – ulusal savunmayı tek bir jeopolitik alana bırakmamak gereklidir.

Tüm yazılarını göster