Biden, G7 ve NATO Zirvesi

Ali Rıza Taşdelen Yazar arizatasdelen@yahoo.fr

Avrupa üst düzey zirve ve görüşmelerin yapıldığı hareketli günler yaşıyor. Bugün, NATO Zirvesi Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO karargâhında başlıyor.

NATO Zirvesi öncesi, Batılı liderler, 11-13 Haziran tarihleri arası İngiltere'nin güneybatısındaki Cornwall'da G7 zirvesinde bir araya geldiler.

Bu iki zirve ABD Başkanı Biden için bir ilk, Almanya Başbakanı Angela Merkel için ise son G7 zirvesi olma özelliği taşıyor. Merkel önümüzdeki Eylül ayında siyasete veda edecek.

Biden, “Amerika geri döndü” iddiasıyla Avrupa liderlerini kendi planları içinde yönlendirme umuduyla bu zirvelere katılıyor.

Yarın ise ABD ve AB arasında dış politika konuları ele alınacak ve bir gün sonra da Cenevre’de Biden ile Putin görüşecek.

G7’DE KUŞAK VE YOL’A ALTERNATİF PLAN ARAYIŞI

Batı Asya ve Afrika’dan Latin Amerika’ya kadar mazlum milletlere saldıran, işgal eden, kan döken, dolarla esir alan, etnik ve dini terör örgütlerini yaratan, destek olan bu emperyalist ülkeler şimdi kalkmış "Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et" adını verdikleri bir planı Çin'in Bir Kuşak, Bir Yol Programı'na alternatif bir girişime karar vermişler.

Ne tek dişi kalmış canavar ABD emperyalistleri ne de Avrupalı müttefikleri artık mazlum milletleri aldatamayacak, Afrika’da, Latin Amerika’da istedikleri gibi at koşturamayacaklar. O günler artık geride kalmıştır.

Zirvede, Kovid 19’a karşı mücadele de ele alınmış. Bu küresel salgınında 1 milyonun üzerinde vatandaşını kaybeden ve sağlık alanında geri olduğu ortaya çıkan dünyanın bu “gelişmiş” ülkeleri “gelecekte yaşanabilecek salgınlara karşı güçlü bir sağlık sistemi” oluşturulmasını da konuşmuşlar.

G-7 Zirvesi'nde Brexit sonrasında Avrupa Birliği ve Londra yönetimi arasında yaşanan “Kuzey İrlanda” sorunu da tartışılmış. Konuyla ilgili bir protokol imzalamışlardı. Brexit Anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor. Ama anlaşamamışlar. Fransa Cumhurbaşkanı Macron rest çekmiş; “İngiltere anlaşmanın gereğini yerine getirecek” demiş.

Zirve’de Rusya, İran, Suriye hatta Afrika da görüşülmüştür. Biden’ın rüyası NATO Zirvesinde Avrupa ülkelerini kendi planları içinde hareket etmelerini sağlamak.

Bunlar basına yansıyanlar. Bu yazı kaleme alındığında resmi sonuç bildirisi henüz yayımlanmamıştı.

BİDEN RUSYA VE ÇİN’İ HEDEF GÖSTERİYOR

NATO Zirvesi’nin ana konusunun Rusya ve Çin olduğu konusunda Batılı uzmanlar hemfikir. ABD, Avrupa ülkelerini NATO üzerinden kontrol etmeyi ve Rusya’ya karşı tavır almalarını istiyor. ABD’nin desteklediği Ukrayna, Rusya ile Avrupa arasına yerleştirilmiş saatli bir bomba. Bir de Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi var.

ABD’nin tehdit olarak gördüğü diğer ülke Çin. İttifak içinde Rusya ve Çin’e karşı alınan ve alınacak olan tutumlar farklılık gösteriyor. Her ikisini birden hedef alan ülkeler olduğu gibi Rusya’yı Avrupa’nın yanına çekmek için Rusya ve Çin’in arasını açma politikasını izleyenler de var. Örneğin Fransa Rusya’nın Avrupa ülkesi olduğunu savunuyor ve Çin’e daha uzak duruyor. Almanya her iki ülkeye karşı denge politikası izliyor.

Bu zirvede Biden’ın işi zor.

MACRON: NATO’NUN KONUMU NETLEŞMELİ

ABD Başkanı Biden, NATO ile Avrupa’yı kontrolü altına almayı planlıyor ama Fransa Cumhurbaşkanı Macron NATO’yu eleştirmeye devam ediyor. “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” diyen Macron’un fikri değişmemiş.

G7 ve NATO zirveleri öncesi 10 Haziran’da yaptığı basın açıklamasında Soğuk Savaş’ın bittiğini ifade eden Macron, “NATO’nun konumunu netleştirmeliyiz; hedefi nedir? Tehdit nereden geliyor? Düşman kim ve nerede? Müttefiklerle ilişkiler yeniden düzenlenmeli, özellikle de Türkiye ile. Rusya’ya karşı nasıl bir tutum alacağız…” diyerek sorularını sıraladı.

Aynı basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceğini belirten Macron “Erdoğan ile derin ayrılıklarımız var” diyerek ayrılıklarını şöyle sıraladı: “NATO, Suriye, Libya, Karabağ, insan hakları…”.

İçine girdiğimiz Asya Çağı’nda, başını ABD’nin çektiği Batı dünyasının kendi aralarındaki çelişmeler giderek artmakta. Bu çelişmelere hem AB içinde hem de NATO içinde tanık oluyoruz.

Biden, Erdoğan ve Putin ile görüşmelerinde de aradığını bulamayacak ve bir hayal kırıklığıyla ülkesine dönecektir.

Tüm yazılarını göster