KPSS Niye kalkıyor?

Çetin Ünsalan Yazar ulusalkanaliletisim@gmail.com

Başbakan Erdoğan’ın talebiyle başlatılan bir çalışma nihayetlenirse KPSS’nin kalkması gündemde… Bakan Faruk Çelik’in bilgi verdiği çalışmaya göre inisiyatif tekrar ÖSYM’ye geçiyor.

Öncelikle şunun altını çizmek gerekir ki, eğer soruların çalınmasından, hakkaniyet tartışmalarına kadar uzanan yelpazede sıkıntı giderilmemişse ve bu kadar skandala imza atan ÖSYM Başkanı Ali Demir halen koltuğunda oturuyorsa hiçbir şey değişmez.

Peki nereden çıktı bu KPSS’yi kaldırma meselesi? Elbette sözlü sınav yapılabilmesiyle birlikte yeni bir kadrolaşma hareketinin de başlatılacağı düşünülebilir ama, kanaatim odur ki fotoğraf daha büyük.

Bunu anlayabilmek için Büyükşehir Yasası’na geri dönmek lazım. Personelle ilgili düzenlemelerde ipuçlarını verse de, sözleşmeli olacağı kesin sınırsız memur alım hakkı sunsa da, daha iyi anlayabilmek adına taslak halindeyken yazılan rapora göz atmak gerekiyor.

AKP’den beş milletvekilinden oluşan Yerel Yönetim Çalışma Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, Diyarbakır’dan yükselen petrolden pay talebini bile bu çerçevede okumak mümkün hale geliyor.

Ama konuyu dağıtmamak için o gün Denizli Milletvekili, bugün aynı zamanda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de içinde olduğu komisyona ait rapordaki istihdam meselesinin üzerinde duracağım.

Bakın o raporun ilgili kısmı meseleyi nasıl ortaya koyuyor: “Milli eğitim politikalarının ve öğretmenlerinin yine bakanlıkta belirlenmesi ancak, tüm detaylarıyla belirlenen ve ödenekleri merkezi bütçeden gönderilen öğretmenlerin, bakanlığın kriterleriyle belirlenerek listeye konulan öğretmenleri yine bakanlığın belirleyeceği yöntem ve şartlar ile ,yerel yönetimlerce işe alınmasının sağlanması. Bu yöntem, ülkedeki öğretmen açığı ve tayin problemini çözecektir.”

Aynı durum doktor ve diğer memurlar için de geçerli. Ayrıca bunların özlük haklarıyla ilgili kayıplar da işin cabası… Yasalaşan halinde bazılarını hayata geçirdiler, bazılarını da sonraya bıraktılar. Nitekim başkanlık arzusu da bunlardan biri idi…

Şimdi bazıları. ‘yürürlükte olana bak’ cinsinden safiyane yorumlar yapacak. Fakat iki adım sonrasını düşünmeden ve geriye dönüp niyeti ortaya koyan raporu görmeden meseleyi yorumlamak eksik olur.

KPSS kaldırılıyor; çünkü iktidarın aklında zaman içinde memur kavramını merkezi yönetimin dışına çıkarmak var. Zaten üniter bir meselede olaya yaklaşmıyor ve merkezin vermesi gereken hizmetleri ve güvenceleri yerellere devrediyorsanız, merkezi bir sınav sisteminden de yavaş yavaş vazgeçmeniz gerekiyor.

KPSS kaldırılacaksa, bunun skandallardan ya da sıkıntılardan kaynaklandığını sanmayın. Benim önerim dönüp herkes ortaya konulan raporu tekrar ve doğru okumalı… İ

ktidar adım adım özerklik ve benzeri taleplerin olduğu süreçte, yarına zemin hazırlıyor. İnanın ya da inanmayın, ama benim gördüğüm resim bu ve bunu da tarihe not olarak düşüyorum.

Çetin Ünsalan

Tüm yazılarını göster