AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, katıldığı bir TV programında “PKK birkaç Mehmetçik’i şehit etti diye Meclis’i toplayacak değiliz’ diyor. Meclis’in toplanması teröristlere verilen taviz olurmuş. Nitekim aynı ifadeleri Başbakan da diline pelesenk etmiş, sağda solda sarf edip duruyor.
Suriye konusunda Türkiye ne yaptığını bilmez bir şekilde sağa sola savruluyor, ama Meclis toplanamıyor. Çocuklarımız ölüyor, bu konuda yapılanlar konusunda muhalefet bilgi almak istiyor Meclis toplanamıyor. Mesela şimdi ana muhalefet partisinden bir Milletvekili’nin kaçırılması durumu ortaya çıktı.
CHP tekrar Meclis’i toplamak isterse, bir başka iktidar yetkilisi çıkıp ‘Tek Milletvekili için Meclis’i toplayamayız. Bekleyelim bakalım birkaç tane olsun’ der mi? Derse şaşırır mısınız? Şuna açıktan ‘soracağınız sorulara verebileceğimiz yanıtlar yok, biz de ne yaptığımızı bilmiyoruz’ desenize…
O zaman insanın aklına şu soru geliyor: Meclis ne zaman toplanır? Tatilde de olsa, tatil dışında da olsa, Meclis ne zaman hızlı hareket ederek, meselelerin tartışıldığı bir hüviyet kazanır.
Hemen geçmiş uygulamalara bakalım. Yıllarca çalışma yaşamına yönelik kanunlar hasıraltı edilir, ama THY çalışanları grev haklarını elden alacak yasa tasarısına karşı çıkınca, Meclis toplanır ve yasal düzenlemeyi yapar.
İnsanlar senelerce suçu söylenmeden içeride tutulur, Genelkurmay Başkanları bile içeri alınır ama MİT Müsteşarı savcı tarafından çağrılınca Meclis bir gecede toplanıp, gerekli düzenlemeyi yapar.
Bir Albay’ın yargılanması için gece yarısı kanun çıkarılır. Mesleki Yeterlilik Kurumu’na özel kanun çıkarmak için gece yarıları gizli oturumlar yapılır. Avanta kokan 2B için meclis gece gündüz, sabahlara kadar çalışır.
Kapalı kapılar ardından ülke uyurken, iktidar çoğunluğuyla Meclis’i açık tutar ve özelleştirme ihaleleri konusunda yargının devre dışı bırakılarak son sözün Bakanlar Kurulu tarafından söylenmesi için düzenleme yapabilir.
Yumurta kapıya gelene kadar beklenir, Türk Ticaret Kanunu’nda bazı maddelerde değişiklik yapmak için gece yarısı apar topar değişikliğe gidilir. Füze kalkanı çıkacaksa önceliklidir. Ama üsler anlaşması 2 yıldır Meclis’e gelmez, kimsenin sesi çıkmaz.
Dönelim 2004 yılına… Genel Kurul, kaçak yapı inşa edenlere altyapı hizmeti götürenlere ve hakaret edenlere verilecek cezaların azaltılması için olağanüstü toplanabilir. 2005 senesi: Meclis RTÜK üyelerini seçmek için olağanüstü bir araya gelebilir. Yine CHP’nin talebi üzerine terör olaylarını görüşmek üzere milletvekilleri genel kurul’da yerlerini alırlar. Ama 2012 olunca bu ‘teröre destek vermek’ olarak nitelendirilir.
2006 senesinde ne olmuş? Meclis AB ilerleme raporu öncesinde 4 yasayı görüşmek üzere yine olağanüstü toplanmış. Biraz daha ilerleyin. Meclis, Başkanı’nı seçmek üzere apar topar bir araya gelebilir.
Bu Meclis yapısının en önemli özelliği ne? Gece yarısı kanunlarıyla ülkenin gözünden düzenleme kaçırmak. Bir sabah uyanıyorsunuz ve bambaşka bir düzenleme önünüze gelebiliyor.
Peki, Meclis ne zaman toplanmaz? Yanıt belli: Başbakan istemediği sürece…
Çetin Ünsalan
ulusalkanal.com.tr