Türkiye’nin aslında tartışmaya bile açık olmayan ama en tartışmalı konusu, altıncı kez herkesin gözünün içine baka baka meclisin gündemine taşınıyor. Bu hafta genel kurula gelmesi beklenen 2B Kanunu ile büyük bir talanın kapısı açılıyor.
Bu konudaki en büyük aldatmaca, orman vasfını yitirmiş arazilerin, artık dönüştürülemeyeceği için hak sahiplerine satışını kapsıyor. Oysa gerçek bu değil. Bu niteliğe sahip alanlar, kanunla birlikte 2B kapsamına sokulan sahanın ancak yüzde 5’ine tekabül ediyor.
Bu vesile ile geri kalan ve hali hazırda orman vasıflı özellik taşıyan yüzde 95’i de aynı çerçeve içine sokarak, talana açacak bir eğilim söz konusu. Buradaki çelişkileri de iyi ortaya koymak lazım. Bunlardan birincisi ne deniliyor? Buralar artık şehirleşmiş ve ortadan kaldırmak mümkün değil.
Peki Sulukule’yi nasıl kaldırdınız? Fener’i, Balat’ı, Ayvansaray’ı nereye koyacağız? Tamamen operasyona tabi tutulmak istenen Tarlabaşı’nı ne yapacağız? Oralar kaldırılıyorsa, mesela Sultanbeyli neden kaldırılamaz?
Yapılsın veya yapılmasın demiyorum. Sadece bu tezin gerçekçi olmadığına ilişkin çelişkiyi ortaya koymaya çalışıyorum. Çünkü aynı konuda iki farklı tavır ortaya çıkıyorsa, durup düşünmek gerekir. Her ikisi birden doğru kabul ediliyorsa, bu duruma göre elbise giymek anlamını taşır.
Yine önemli, belki de en kritik durumu işin hukuki boyutu oluşturuyor. İktidar defaten bu kanunu meclisin gündemine taşıyor. Peki anayasa değişikliği oldu mu? Olmadığına göre mevcut anayasanın 169. ve 170. maddeleri halen geçerliliğini koruyor. Peki anayasa maddelerine inat, neden bu ısrar?
Parmak hesabı yaptıklarından ve buna güvenen bir iktidar yapısı olduğundan genel kurala gelen bu yasanın aynen kabul edileceğini tahmin etmek çok kolay. Ya sonrası? Muhtemelen muhalefet konuyu tekrar Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.
Peki kendisine ait 5 iptal kararı ortadayken, anayasanın da ilgili maddeleri mevcudiyetini korurken, 12 Eylül 2010 Referandumu’nun ardından yapısı değiştirilen mahkemenin bu sefer tavrı ne olacak? Eğer burası bir hukuk devletiyse, şimdiden kararı tahmin etmek kolay. Çünkü aynı anayasa, aynı mahkeme ve daha önce verilmiş 5 iptal kararı… Bence mahkeme en önemli sınavını şimdi verecek.
Kritik soru ise şu: Bunca açmaza ve olumsuzluğa rağmen iktidarın 2B ısrarının nedeni ne? Ekonomik olarak çok sıkıştılar. Doğru… Üçüncü köprü başta olmak üzere her konuda bu mesele karşılarına çıkıyor. Doğru… Muhtemelen verilmiş sözler var. Doğru…
Ama bence asıl cevap adında gizli… 2B demek, büyük balık demek... Kim bilir? Ortadaki rantı düşününce, belki bazılarının emeklilik ikramiyesi… Yalnız farkında mısın, bu balık milletin cebinden ve zenginliğinden gidiyor. Herkes paranın peşinde, peki gerçek sahibi nerede?
- - - -