Basında Maliye’nin ‘53 milyar fazla vergi ödedik’ başlıklı haberi yer aldıktan sonra, Maliye Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Ekonomi o kadar iyiymiş ki, o nedenle beklenenden fazla vergi toplanmış.
İddia edildiği gibi keyfe keder vergi toplandığı algısı yaratmak yanlış imiş ve açıklamada da belirtildiği üzere ‘Hiçbir gelir kanuni dayanağı olmaksızın tahsil edilemez’miş. Buna en son geleceğim.
Ama hani özrü kabahatinden büyük derler ya, bu nedenle Maliye’ye bazı sorular sormak gerekiyor. Öncelikle Türkiye ekonomisi nasıl iyi ki, tahakkuk / tahsilât oranları negatif bazda yerlerde sürünüyor.
O kadar kötü ki, vergi affı ihtiyacı gün gibi ortada duruyor. Öylesine söylendiği gibi değil ki, apar topar özelleştirmeler yapılıyor. Beyanın aksine o denli açmaz bir bütçe geliri ile karşı karşıyayız ki, her zaman kriz dönemlerinde ortaya çıkan bedelli askerlik yeniden gündeme geliyor.
Gelelim vergi tahsilâtına... Türkiye’deki vergi gelirlerinin ağırlıklı bir biçimde gelir düzeyine bakılmaksızın, ahlâksızca alınan dolaylı vergilerden oluşmadığını bilmiyor muyuz? İnsanlar adım atsa vergi ödüyor. O zaman hangi ekonomik iyileşme / vergi geliri ilişkisinden bahsediyorsunuz?
Son olarak ana noktaya değinelim. Ne diyor Maliye? ‘Hiçbir gelir kanuni dayanağı olmaksızın tahsil edilemez.’ Bu ülkede 2003 yılında insanları vergi dairelerine çağırıp, mal ve hizmet karşılığı olmadan fatura kestirmediniz mi?
O süreçte berberin 5 milyon tıraş, camcının milyonlarca liraya tek bir ayna sattığına şahit olduk. Salma usulü, ‘ya incelenirsin ya da gidip şu kadarlık fatura keseceksin’ diyerek, naylon fatura kesimini bizzat iktidar teşvik etmedi mi?
Hadi olmaz ya o, o zamandı. Daha bu sene, teşbihte hata olmazmış, tıfıl elemanları piyasaya salıp, esnafa ‘kesin bir şeyler’ diye baskı yapan, başka ülkenin Maliyesi miydi? Esnaf ‘iş yapamıyorum’ dedikçe, fatura kesmeye zorlayan, bunun için de ‘hata olmuş’ payını gençleri piyasaya sürerek yapan kimdi?
Bu ülkenin kral çıplak gerçeği budur. İnsanları dünyanın en ahlâksız vergisiyle soyuyorsunuz. Gelir üzerinden vergilendirmeye bakıldığında da ödenemeyecek oranlarla ortaya çıkıp, herkesin açığının olduğunu bilerek, kazanmadığı halde fiş / fatura kesmeye zorluyorsunuz.
İşte tam bu nedenle periyodik olarak vergi afları çıkarıyor, ama gerçek bir düzenleme yapmadığınız için bir iki taksit sonra insanları yine büyük sorunlarla boğuşur halde bırakıyorsunuz. Bugün Gazetesi’nin haberi doğru mu, değil mi, bire bir bilmek güç. Elbette hesaplarını yapmışlardır.
Ama Maliye Bakanlığı’nın salma usulü vergi topladığı, hatta kanuni dayanağı olmadan tahsilât yapmaya kalktığı ve hepsinin de tahakkuk bazında kâğıt üzerinde kaldığı bir gerçek. Hiç olmazsa insanların bildiği ve bire bir yaşadığı icraatlarınızı inkâr etmeyin.
Çetin Ünsalan
ulusalkanal.com.tr