Doğru iş, yanlış karar

Çetin Ünsalan Yazar ulusalkanaliletisim@gmail.com

Ülkedeki en büyük problemlerden biri insan kaynağına yönelik yönetimsizlik. Yıllarca konuyu işe alınacak insan gözüyle yorumlayan, bunun eğitimden arz/talep dengesine kadar bir dizi gerekliliği olduğunu unutan ülkemde sonuç ne?

Yüzde 24’lere dayanan bir genç işsizliği, yüzde 12,8 resmi rakam işsizlik fotoğrafı. Gerçek oranların bunun çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Ama meseleye resmi rakamlar üzerinden bile yaklaşsanız, karşımızdaki resim çok dramatik.

Kamu da artık bunun farkına varmış olmalı ki, İŞKUR üzerinden bir çalışma başlatılıyor. Türkiye İş Kurumu, ülkenin mesleki beceri envanterini çıkaracak. Karar doğru mu? Hayır. Yapılan iş doğru mu? Evet...

Peki ne demek istiyorum? Türkiye’nin bir iş gücü envanterine ihtiyacı var. Ama bu mantıkla ve alınan kararın türüyle ne işsizliği önler; ne katma değer yaratır; ne de sanayinin insan kaynağı ihtiyacını karşılayamazsınız.

İtirazımın nedeni Türkiye’nin mesleki beceri envanterinin 15 – 24 yaş grubundaki 12 milyon genç üzerinden yapılacak olması. Şayet beceri envanterini bu noktada yaparsanız sonuç alamazsınız. Bunun yerine yaş sınırı koymadan bir işgücü envanteri yapmak zorundayız.

15 – 24 yaş dilimine beceri analizi yaparsanız, teşhisi koyar ama tedavide zorlanırsınız. Ama genel bir işgücü envanterini tarım ve sanayi envanteriyle birleştirir; bunu gelecek projeksiyonu ve hedef sektörlerle entegre ederseniz bugünü toparlarsınız.

Beceri envanteri 0 – 7 yaş grubunda, tıpkı Güney Kore’nin geçmişteki örneğinde olduğu gibi yapılmalı ve elinizdeki insan kaynağına göre öncelikli sektörler belirlemelisiniz. Bu nedenle İŞKUR’un çalışmasına ‘doğru iş yanlış karar’ tespitini koyuyorum.

Tüm uzmanlar 2 – 3 yaş grubuna dikkat çekiyor. Nurten Alpaslan birey özelliğini baz alarak, 450 proje arasından Paris’te Türk modeli kabul edilen, ‘herkes için matematik’ sistemiyle analitik düşünce temelini sunuyor.

Dijital Dönüşüm Stratejisti Levent Karadağ, çocuklara yönelik hayal mühendisliğinden bahsediyor. Peki İŞKUR ne arıyor. Mesleki beceri envanteri... Bulduk diyelim; peki sonra?

O beceriye uygun bir reel sektör yapın var mı? Meçhul... Sorarlarsa ‘biz yaptık’ demek için, iş yapmayın. Onun yerine madem niyetlendiniz, ülkenin gerçekten işgücü envanterini çıkarın.

[email protected]

Tüm yazılarını göster